7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Zielona pasta z soczewicy z ogórkami konserwowymi i imbirem

Z powodzeniem może być spożywana jako puree do obiadu. Jej głównym przeznaczeniem jest jednak bycie doskonałym smarowidłem do kanapek. Porcja spokojnie wystarczająca na jedną kanapkę (20g - czubata łyżka) dostarcza 20 kcal.

Średnia ocena: [3.5 z 2 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [1]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

100 g suchej zielonej soczewicy
50 g marchewki
100 g (4 małe) ogórków konserwowych
4 g (ok. centymetrowy odcinek kłącza o średnicy 1,5 cm) świeżego imbiru lub gałgantu chińskiego (może być w formie suchej, sproszkowanej, ale wtedy trochę inaczej smakuje)

Przygotowanie:

Soczewicę zamoczyć na noc, opłukać, ugotować (ok. pięć minut) w nowej wodzie. Marchewkę pokroić w kostkę i ugotować. Ogórki pokroić w cokolwiek. Imbir lub gałgant zetrzeć na tarce o najdrobniejszych oczkach.

Wszystko wrzucić do blendera, zmiksować na gładką masę. Jeśli wyjdzie zbyt wodnista, odparować na suchej patelni.

Wskazówki i uwagi:

Należy pamiętać, że soczewica po namoczeniu i ugotowaniu praktycznie potroi swoją objętość, więc pasty wyjdzie naprawdę dużo - ok 400 gram.
Nadesłał(a) mathilda, dnia: 2010-03-08 09:50:22.451
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:


Dobra, choć bez szału wg mnie
kasiarka 2011-06-05 19:40:04.45

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Pyszniaste danie z soczewicy i włoszczyzny z konserwowym imbirem i miodem (wegańska+miód)
Pikantna pasta / dip z soczewicy z grillowaną papryką konserwową (wegańska)
Gulasz sojowy z ogórkami konserwowymi (wegańska)
Sałatka ryżowa zielona (z fasolką, groszkiem i ogórkami) (lakto-wege)
Zielona sałatka z ziemniaków (z groszkiem i ogórkami kiszonymi) (ovo-wege)
Pasta z groszku konserwowego i oliwek (wegańska)
Pasta z groszku konserwowego z kuminem (wegańska)
Pasta z groszku konserwowego z musztardą (wegańska)
Pasta z groszku konserwowego z czosnkiem (wegańska)
Zielona pasta groszkowo-brokułowa (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas