7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Piegowate kluski makowe z sosem orzechowym na słono

Wegetarinka: "Lubię kluski, lubię mak, ale niekoniecznie połączone słodkimi smakami. Kluski można zrobić z sezamem, siemieniem lnianym, zblendowanymi orzechami lub posiekanymi ziołami i podać niekoniecznie w takiej formie, ale np. z sosami warzywnymi, choć ta jest smaczna i z pewnością zaspokoi apetyt tych, którzy lubią smaki orzechowe i chrupiący pod zębami mak :)"



Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

kluski:
1,5 szklanki mąki pszennej zwykłej
3/4 szklanki mąki żytniej razowej typ 2000
(typy mąki można mieszać, w zależności od upodobań)
4 łyżki maku
1 łyżeczka soli
1 szklanka gorącej wody
2 pełne łyżki oliwy z oliwek

sos orzechowy na słono:
5 łyżek oliwy z oliwek lub oleju do smażenia
2 średnie cebule
2 szklanki orzechów (ja zrobiłam z włoskich)
kilka łyżek posiekanej natki pietruszki (jeżeli dostępna)
3 łyżki sosu sojowego

Przygotowanie:

Mieszam mąki, mak i sól. Dolewam stopniowo wodę wyrabiając ciasto - ważne jest, by woda była gorąca. Jeśli parzy w łapki, to w początkowej fazie ciasto można siekać nożem. Nie należy trzymać się kurczowo proporcji mąki do wody, tylko zakończyć dozowanie jednego lub drugiego gdy ciasto nabierze odpowiedniej, plastycznej konsystencji. Wtedy dolewam oliwę i jeszcze chwilę wyrabiam.

Z ciasta, na podsypanym mąką blacie, wałkuję cienkie arkusze (jak na makaron) i zostawiam, żeby przeschły.

Na patelni rozgrzewam oliwę, dodaję dość drobno pokrojoną cebulę i smażę chwilę. Następnie dodaję posiekane orzechy i natkę, smażę kolejne 2-3 minuty, dolewam sos sojowy, mieszam i wyłączam gaz. Powstałym sosem należy przekładać w żaroodpornym naczyniu kluski.

Z ciasta wycinam dowolne kształty: mogą to być trójkąty, romby, kwadraty, nitki, wstążki. W garnku zagotowuję osoloną wodę. Wrzucam kluski po kilka sztuk, mieszam, żeby się nie posklejały, i gotuję kilka minut od wypłynięcia. Po wyjęciu wrzucam na sitko i przelewam zimną wodą, przekładam do przygotowanych w międzyczasie orzechów z oliwą. Każdą dodaną porcję należy wmieszać w orzechy, by się nie posklejały w trakcie przygotowania posiłku.

Gdy całość już gotowa, wstawiam naczynie na kilka minut do piekarnika, by podgrzać przed podaniem. Kto nie dysponuje piekarnikiem może całość przesmażyć - należy tylko delikatnie mieszać.
Nadesłał(a) ~Kuna, dnia: 2010-03-11 10:18:34.021
Źródło/autor przepisu: http://wegetarianka.blox.pl/2009/11/KLUSKI-Z-MAKIEM-I-ORZECHAMI.html
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Makaron z sosem orzechowym (lakto-wege)
Bakłażany w sosie orzechowym (wegańska)
Chałka na słono (lakto-wege)
Parfait do snu, czyli kremowe lody makowe z sosem migdałowym (bez ograniczeń)
Spaghetti z sosem z masła orzechowego (wegańska)
Śniadaniowe babeczki na słono (wegańska)
Piegowata babka z polewą czekoladową (bez ograniczeń)
Piegowaty chrzan z gorczycą lub makiem (wegańska)
Kalafior z sosem jogurtowo-orzechowo-czosnkowym (lakto-wege)
Sos z masłem orzechowym i mlekiem kokosowym do szaszłyków (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas