7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Ryż z warzywami i kotletami sojowymi lub tofu w sosie curry

Pyyyycha! :) Naśladowałam potrawę z Zielonego Świata - nieistniejącej knajpy z wege kuchnią malezyjską. Ostatnio zoptymalizowałam przygotowanie i uznałam, że wreszcie zasługuje na zapuszkowanie :) Bardzo wygodnie przygotowuje się to danie w woku.

Średnia ocena: [5.0 z 14 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [17]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

1,5-2 szkl. ryżu
kawałek brokuła lub kalafiora, ok. 200g
kawałek pora i/lub nieduża cebula
1 marchewka
1 nieduża pietruszka
kawałek selera
kilka (np. 5) średnich pieczarek
ew. pól opakowania kotletów sojowych (a'la steki) lub tofu

olej do smażenia
ok. 1 łyżka curry
100-200 ml mleka kokosowego (55-75%)
ok. 1-2 łyżki mąki pszennej, kukurydzianej lub ziemniaczanej (w przypadku tej ostatniej łyżki powinny być płaskie)
sos sojowy
sól
pieprz
ew. papryka słodka w proszku dla dodania koloru

Przygotowanie:

Ryż ugotować w osolonej wodzie.

Kotlety sojowe przygotować wg. przepisu na opakowaniu - namoczyć lub ugotować w wodzie z sosem sojowym i ew. innymi przyprawami (polecam miso), odsączyć (nie wylewać zalewy!) i pokroić w ok. 2 cm paski. Jeśli wybraliśmy tofu, należy pokroić je w sporą kostkę i namoczyć w sosie sojowym.

Przygotować warzywa, bo później nie będzie na to czasu: brokuła podzielić na różyczki (nóżki można obrać i pokroić w zapałki), cebulę posiekać, resztę pokroić w plasterki (tylko pieczarki nie za cienko - podczas smażenia się skurczą!).

Kotlety lub tofu przesmażyć na rozgrzanym oleju (nie muszą być ładnie rumiane - i tak nie będzie tego widać), odłożyć na bok.

Zeszklić cebulę i pora. Dodać włoszczyznę i pieczarki, mieszać nieco częściej póki pieczarki nie puszczą soku (będzie chronił przed przypaleniem), smażyć aż włoszczyzna będzie półmiękka. Dodać brokuła, smażyć moment aż zmieni kolor na bardziej intensywny (chyba że lubicie miękki, to można dłużej).

Całość posypać curry i ew. słodką papryką, przesmażyć moment żeby aromat przypraw się rozszedł. Wlać zalewę z kotletów i wodę (lub sama wodę), w sumie 1-1,5 szklanki, do tego mleko kokosowe, wymieszać, doprawić do smaku. Dodać mąkę rozmieszaną w zimnej wodzie, dusić aż zgęstnieje.

Sos zmieszać z kotletami lub tofu. Nałożyć ryż, rozgarnąć na boki, żeby zrobić więcej miejsca, na to warzywa w sosie i gotowe. Smacznego :)
Nadesłał(a) patrycccja, dnia: 2010-03-12 12:47:02.16
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Zdjęcia do przepisu:


Nowe komentarze:

Troszeczkę musiałam zmodyfikować końcówkę (nie miałam mleczka kokosowego), ryż dałam brązowy, no i dodałam trochę koncentratu pomidorowego, pychotka! (a, bez curry, bo nie lubię)
RudyRydz 2013-07-16 13:42:43.899

nie miałam niestety ani brokuła, ani kalafiora- mimo wszystko wyszło pyszszszne, nawet mój mąż się zajadał, a to jego pierwszy kontakt z kotletami sojowymi :D
orzechova 2013-04-06 17:51:43.031

Wyszło przepyszne i bardzo aromatyczne :) zjadlam z plackami ziemniaczanymi
~Paula 2013-01-11 18:53:21.995

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Tofu z sosem curry i czerwonym ryżem (wegańska)
Ryż z warzywami i tofu w sosie pomidorowym (wegańska)
Singapurski specjał w wersji wege - kotlety sojowe w owocowym sosie curry (ovo-wege)
Placuszki (kotlety) curry z tofu (wegańska)
Pyszna sałatka z tofu, warzywami, mleczkiem kokosowym i sosem sojowym (wegańska)
Zapiekanka z warzyw i kotletów sojowych (lakto-wege)
Kotlety z pomidorowego ryżu i tofu (wegańska)
Tofu w sosie curry (z woka) (wegańska)
Curry z kotletów sojowych z ananasem, orzechami i rodzynkami (wegańska)
Curry z ciecierzycą, kostką sojową i warzywami (lakto-wege)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas