7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Polski kapuśniak z ciecierzycą (fasolą) i tofu wędzonym

Średnia ocena: [4.0 / 1 ocena] | dodaj ocenę | komentarze [0]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

1 do 2 szklanek posiekanej kapusty kiszonej (w zależności od tego jak jest kwaśna)
1 szklanka namoczonej ciecierzycy lub drobnej fasoli
1 mała cebula
4 ziemniaki
2 marchewki
pół małego selera
skórka z wędzonego tofu (koniecznie wędzone!!!)
majeranek
cząber
sól
olej/ oliwa do smażenia

Przygotowanie:

Zrumienić cebulę na oliwie, zalać ok. 1,5 litra wrzątku i dodać namoczoną ciecierzycę (fasolę). Gdy trochę zmięknie, dodać pokrojone warzywa i sól. Po ok. 10 min. sprawdzić, czy ziemniaki już trochę zmiękły (nie mogą być rozgotowane), jeśli tak, dodać kapustę, gotować jeszcze chwilę (w zależności czy wolicie kapustę chrupką czy miękką).

Następnie dodać majeranek, cząber i posiekaną skórkę tofu, posolić do smaku, podgotować jeszcze 2-3 min. na małym ogniu. Smacznego:)

Wskazówki i uwagi:

Należy pamiętać, że strączkowe pęcznieją podczas moczenia, więc szklanka namoczonych to pewnie ok. pół szklanki suchych :)
Oczywiście można posypać zieleniną. Pyyycha ;)
Nadesłał(a) hannzi, dnia: 2010-03-27 14:28:38.608
Źródło/autor przepisu: własna wariacja na temat polskiej tradycji kapuśniakowej
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Polska grochówka z dodatkiem wędzonego tofu (wegańska)
Pasta portowa z ciecierzycy i wędzonego tofu (wegańska)
Kapuśniak polski (wiosenny, z młodej kapusty) (wegańska)
Kwaśnica - góralski "kapuśniak" z suszonymi grzybami i fasolą (wegańska)
Jajka sadzone na tofu wędzonym (ovo-wege)
Zapiekanka z wędzonym tofu i pesto (wegańska)
Gryczana z czochem i tofu wędzonym (wegańska)
Burger z ciecierzycy i tofu (wegańska)
Pierogi z fasolą, tofu i miętą (wegańska)
Risotto z ciecierzycą lub fasolą i orzechami nerkowca (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas