7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Lasagne z pomidorowym farszem z pieczarkami i granulatem sojowym

Bardzo pyszne i sycące, wegańskie danie obiadowe.

Średnia ocena: [4.666666666666667 z 6 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [3]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 6 osób

1 opakowanie makaronu lasagne
0,5 kg pieczarki
1 mała cebula
1 opakowanie granulatu sojowego
2 puszki pomidorów krojonych w zalewie
olej do smażenia
sos sojowy
sól
pieprz
oregano/ bazylia/zioła prowansalskie
ew. ser wegański bądź substytut sera (np. uzyskany z tofu)

Przygotowanie:

W lekko osolonej wodzie ugotować makaron. Często mieszać, żeby się nie posklejał (można dodać do wody trochę oleju). Odsączyć na durszlaku i czekać aż wystygnie.

Farsz: Pieczarki podsmażyć z cebulką. Granulat sojowy ugotować w bulionie warzywnym (ok. 7 minut), a następnie go odsączyć. Rozgrzać niewielką ilość oleju na patelni, wrzucić granulat i chwilę go podsmażyć. Dodać pomidory w zalewie oraz pieczarki z cebulką. Doprawić do smaku sosem sojowym, solą i pieprzem. Dodać oregano/bazylię/zioła prowansalskie według upodobania.

Przygotować średniej wielkości brytfannę lub naczynie żaroodporne. Dno i ścianki wysmarować niewielką ilością oleju lub oliwą z oliwek. Utworzyć podstawę z kilku płatów makaronu, następnie warstwę z farszu i dalej tak na zmianę (tzw. piętra).
Jeśli posiadamy wegański ser, posypujemy nim wierzch.

Wkładamy naczynie do piekarnika i zapiekamy ok. 30-40 min. Smacznego! :)
Nadesłał(a) sokovirufka, dnia: 2010-04-05 18:11:11.744
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Zdjęcia do przepisu:


Nowe komentarze:

nie ma sensu gotować makaronu.wystarczy, że na warstwę makaronu damy gorący farsz. Do farszu dodałam jeszcze 2 podsmażone papryki i cukinię. dałam do spróbowania kilku osobom i nikt nie wierzy, ze to wegetariańska lasagna. :) polecam
Hannah 2011-07-11 16:56:04.933

ciekawy przepis ja bym dodała jeszcze szpinak :-)
~Karola :-) 2011-02-21 09:22:40.292

Pyszne te wszystkie zapiekanki i lasagne, ale pracochłonne .. i te gary do mycia .. uh..
miawalls 2010-08-11 18:14:46.549

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Kartacze z farszem z granulatu sojowego (wegańska)
Kołduny litewskie (z farszem z granulatu sojowego) (wegańska)
Pomidorowe spaghetti bolognese z granulatem sojowym (lakto-wege)
Papryka nadziewana pomidorowo-czosnkowym granulatem sojowym (wegańska)
A'la burrito - tortilla z farszem z czerwoną fasolą i granulatem sojowym (wegańska)
Sos do spaghetti z granulatem sojowym, pieczarkami i kukurydzą - pychota! (wegańska)
Cebule faszerowane granulatem sojowym z grzybami, na pomidorowym dywaniku (wegańska)
Kotleciki z granulatu sojowego (wegańska)
„Lasagne” cukiniowe z farszem z kaszy i szpinakowym (lakto-wege)
Pikantne danie z granulatu sojowego (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas