7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Spaghetti w białym sosie z warzywami

Szybkie, ale sycące danie. Całość przygotowuje się w zasadzie tyle czasu, co gotowanie makaronu.

Średnia ocena: [5.0 z 4 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [3]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 2 osób

makaron spaghetti (około 300g)
garść fasolki szparagowej
duża marchew
mała puszka białej fasoli

biały sos:
pół małego pora
50 g masła lub parę łyżek oleju
parę łyżek mąki
200 ml wody + ew. kostka warzywna (lub sól)
opcjonalnie: 100 g sera żółtego
sól
pieprz biały
pieprz cytrynowy
gałka muszkatołowa
imbir mielony
łyżeczka musztardy
spory ząbek czosnku
łyżeczka soku z limonki (ewentualnie cytryny)

Przygotowanie:

Fasolkę szparagową kroimy na połówki, marchewkę w plasterki, parujemy lub gotujemy. Białą fasolę odcedzamy z zalewy. Spaghetti gotujemy.

Podczas gotowania spaghetti przygotowujemy sos: pora siekamy w drobne półplasterki, szklimy go na maśle lub oleju, dodajemy mąkę, dokładnie mieszamy (tu powstaje zasmażka). Gdy nie czuć już zapachu mąki, stopniowo dodajemy wodę z rozpuszczoną kostką (lub samą wodę), mieszamy dokładnie, powinien powstać gęsty sos. Jeżeli decydujemy się na wersję z serem żółtym, w tym momencie dodajemy ser starty na tarce. Teraz stopniowo dodajemy przyprawy: sól, pieprz biały i cytrynowy, gałka i imbir, musztarda, na koniec czosnek i limonka.

Ugotowany makaron odcedzamy, przekładamy do garnka, w którym się gotował, dodajemy warzywa i sos, dokładnie mieszamy, serwujemy.

Wskazówki i uwagi:

Pasują tu też inne warzywa, np. kalafior, brokuł czy szparagi. Tak naprawdę wybór warzyw zależy od zawartości lodówki.
Nadesłał(a) ryfka, dnia: 2010-04-06 14:32:01.291
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Dzisiaj zrobilam na obiad, pycha!!! Tylko zamiast fasoli dodalam zielonego mrozonego groszku i uzylam wody z warzyw ugotowanych na parze do przygotowania sosu, bez kostki.
~krutka 2011-12-11 22:35:56.987

bardzo smaczne! właśnie zajadam z kaszą jęczminną
~donx 2011-12-09 17:47:31.515

Ryfka, uwielbiam potrawy dla dzieci! Super, że to dodałaś! Muszę zrobić to danie w najbliższym czasie....
Dana 2011-12-07 15:44:24.279

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Sos do spaghetti z białą fasolką (wegańska)
Spaghetti a la bolognese z warzywami (lakto-wege)
Spaghetti cukiniowe (z duszonymi warzywami) (wegańska)
Pomidorowy sos do spaghetti (wegańska)
Sos do spaghetti (z papryką) (wegańska)
Spaghetti z sosem pomidorowym i kukurydzą (wegańska)
Spaghetti z sosem z masła orzechowego (wegańska)
Spaghetti w sosie kremowo-pieczarkowym (wegańska)
Spaghetti z czosnkowym sosem z cukinii (wegańska)
Sos do spaghetti ze świeżych pomidorków (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas