7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Placuszki (kotlety) curry z tofu

Z podanych składników wyjdzie 10 placków, po 50 kalorii każdy.

Średnia ocena: [2.6666666666666665 z 3 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [2]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 3 osób

300 g tofu naturalnego
1 czubata łyżka curry
30 g (2 czubate łyżki) mąki razowej
olej do smażenia

Przygotowanie:

Tofu wyjąć z opakowania, dobrze odsączyć, rozdziamdziać porządnie widelcem, albo przyrządem do robienia purée, wymieszać dobrze z curry i odstawić do lodówki chociaż na godzinkę (najlepiej na noc).

W misce rozrobić mąkę z odrobiną wody tak, by powstało coś pomiędzy pastą a klejem ;), dorzucić do tego zcurry'owane tofu, dokładnie wymieszać.

Teoretycznie z tej masy da się lepić placki, ale lepiej chyba formować je na patelni. Wykładać solidną łyżkę masy i uklepywać do grubości około centymetra. Smażyć z obu stron ok 3-4 minuty na dobrze rozgrzanej, prawie suchej patelni.
Nadesłał(a) mathilda, dnia: 2010-04-28 14:20:17.1
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Oj... no nie wiem. Szczerze mówiąc zaskoczyłaś mnie, bo robię takie placki już od kilku lat i działa...
Tego ciasta nie ma być dużo, bo będzie mączny posmak, tyle w zupełności wystarczy, ono ma być tylko spoiwem, główny składnik to tofu. Nie wiem jakiego tofu użyłaś. Ja kupuję świeże, takie dość pulchne. Zresztą to nie powinno mieć znaczenia, gdy się je rozdrobni. To "ciasto" ma być konsystencji gęstego kleju i kiedy się wymiesza z rozdrobnionym tofu, ładnie "wiąże". Nawet jeśli klopsy nie chcą się lepić w dłoni, po wyłożeniu na patelnię, uklepaniu łychą i przysmażeniu z jednej strony, spokojnie dają się odwracać łopatką.
Przykro mi, że nie wyszły, zastanawiam się tylko dlaczego... Próbowałaś je smażyć tak, jak podałam we wskazówkach? Może niepotrzebnie wyrzuciłaś?
mathilda 2011-10-22 16:06:34.47

Miałam 180g tofu, a wydawało mi się ciasta wodno- mąkowego brakuje. Co byłoby gdybym tego tofu miała 300g... Niestety wszystko wyrzuciłam. Szkoda, bo lubię curry i myślałam, że będzie pysznie.
malolata71 2011-10-14 21:15:48.368

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Ryż z warzywami i kotletami sojowymi lub tofu w sosie curry (wegańska)
Kotlety (placuszki) ziemniaczano-warzywne (wegańska)
Kotlety jaglano - marchewkowe z curry (wegańska)
Makaron z brokułem i curry-tofu (wegańska)
Tofu w sosie curry (z woka) (wegańska)
Pomidorowe kotlety z tofu (wegańska)
Kotlety szpinakowe z tofu (wegańska)
Kotletki z tofu w sezamie (wegańska)
Kotlety z tofu z zieleniną (wegańska)
Curry z kotletów sojowych z ananasem, orzechami i rodzynkami (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas