7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Chili con tofu (z dodatkiem gorzkiej czekolady)

Solidna porcja (320 g) dostarcza 177 kalorii :)



Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 5 osób

1 opakowanie tofu a'la mięso mielone Alpro Soya (180 g)
LUB
- tofu naturalne
- tymianek
- oregano
- pieprzem kajeński
- łyżeczka oleju do smażenia

1 średnia czerwona cebula (110 g)
1 duża czerwona papryka (220 g)
1 świeża papryczka chili
1 świeża zielona papryczka peperoncino
1 słoik zielonej lub czerwonej fasoli (po odcieku 215 g)
1 łyżeczka oleju ryżowego do smażenia
1 łyżeczka pasty sambal oelek lub pieprzu kajeńskiego
tymianek
oregano

1 puszka siekanych pomidorów (400 g)
500 ml przecieru pomidorowego (passaty, nie koncentratu)
10 g gorzkiej czekolady 85%

Przygotowanie:

Jeśli ktoś z jakichś powodów nie ma tofu a'la mięso mielone (w Polsce jest niedostępne), można zwykłe miękkie tofu naturalne rozdrobnić, doprawić tymiankiem, oregano i pieprzem kajeńskim, porządnie wymieszać, wstawić na noc do lodówki i po wyjęciu przesmażyć porządnie na łyżeczce oleju przed przystąpieniem do przyrządzania potrawy.

Cebulę i paprykę pokroić w kostkę, papryczki w kółka, czekoladę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Fasolę odsączyć. Na dużej patelni rozgrzać olej, podsmażyć cebulę z przyprawami, dodać pokrojone papryczki, podsmażyć, dodać paprykę i fasolkę, jeszcze trochę podsmażyć, dorzucić pomidory z zalewą, pomieszać, przykryć, podusić z kwadrans.

Do garnka wlać tyle wody, by przykryła dno półcentymetrową warstwą, zagotować, wrzucić zawartość patelni, dodać przecier, pomieszać, zagotować, zmniejszyć ogień do minimum, dodać czekoladę, wymieszać i pogotować jeszcze z pięć minut. Jeść póki gorące!
Nadesłał(a) mathilda, dnia: 2010-04-28 15:09:19.143
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Przepyszne! na pewno zrobie jeszcze nie raz :)
~Dagna 2011-01-24 15:32:22.624

Acha! Tej czekolady się nie wyczuwa jako czekolady, za to smak potrawy staje się "pełniejszy". Niektórzy dodają zamiast czekolady odrobinę cynamonu.
mathilda 2010-04-28 15:49:13.215

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Chili con carne - w wersji wege (wegańska)
Chili con soczewicas, granulas-sojas i fasolas z puszki czerwonas (wegańska)
Chili z cukinią, czerwoną fasolą i tofu (wegańska)
Chili z pieczonym tofu i smażoną papryką (wegańska)
Polska grochówka z dodatkiem wędzonego tofu (wegańska)
Tofu smażone z dodatkiem sosu sojowego (wegańska)
Pasztet z soczewicy i fasoli z dodatkiem tofu (wegańska)
Kanapki z awokado, tofu, pomidorem i innymi dodatkami (wegańska)
Szyszki z ryżu dmuchanego i gorzkiej czekolday (wegańska)
Quadrucci con i bisi (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas