7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Warzywne Lo Men (Lo Mein) - proste danie orientalne

Świetne do wysprzątania lodówki z resztek różnych warzyw.

Średnia ocena: [5.0 / 1 ocena] | dodaj ocenę | komentarze [5]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 4 osób (lub 3 głodomorów)

250 g cienkiego spaghetti lub innych długich kluchów
1 średnia marchew
2 szklanki pokrojonego kalafiora
1 zielona papryka
100 g (nieduża garść) fasolki szparagowej
250 g tofu

3 łyżki oleju do smażenia
3 łyżki sosu sojowego lub 1/4 łyżeczki soli
2 łyżki rafinowanego chińskiego oleju sezamowego lub kilka kropli zimnotłoczonego (dowolnie)

Przygotowanie:

Ugotować spaghetti. Odsączyć, przelać zimną wodą, wymieszać z 1 łyżką oleju i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.

Marchew pociąć w słupki, kalafiora w drobne różyczki, paprykę w cienkie krążki. Z fasolki poobcinać końce i poprzecinać ją na pół.

W woku (uniwersalne chińskie naczynie do przyrządzania potraw) lub na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i dodać spaghetti. Wymieszać z olejem i zrumienić na średnim ogniu (ok. 5 minut).

Dodać warzywa z pokruszonym tofu i wymieszać. Smażyć jeszcze przez 5 min. Dodać sos sojowy, przykryć i na małym ogniu podgotować jeszcze przez 5 min. Zdjąć przykrywkę, dodać olej sezamowy, zamieszać i podawać na gorąco.
Nadesłał(a) pat, dnia: 2000-09-05 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Żywność XXI wieku (Zielone Brygady)
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Zamiast cienkiego spaghetti użyłam makaronu ryżowego - nie polecam podsmażania go na woku, większość przywarła do dna (a wrzuciłam go na rozgrzany olej). Z podanych w przepisie warzyw użyłam tylko kalafiora. Paprykę dodałam czerwoną, a oprócz niej pieczarki i kapustę (pokrojone w cienkie paski). Efekt końcowy zachwycił moje podniebienie, a wyglądał tak: imageshack.us/photo/my-images/707/s6304975.jpg/
Zanetak 2011-06-23 16:46:52.246

Ha, przypadkiem znalazłam opis tego dania: en.wikipedia.org/wiki/Lo_mein - pisownia nazwy nieco inna, ale chodzi o to samo. Nazwa znaczy mniej więcej tyle co mieszane kluchy ;) W jakimś tam dialekcie chińskim "mein" oznacza makaron.
A danie, swoją drogą, bardzo dobre :) I fakt, w mniejszych porcjach przygotowanie idzie łatwiej.
~x 2010-02-02 18:35:17.933

Ostatnio znów robiłam to danie, tym razem zgodnie z przepisem i nawet na woku :) Zamiast spaghetti dałam japoński pszenny makaron - wygląda jak cienkie, krótkie spaghetti, ale jest bardziej "układny", mniej sprężysty.
Jeśli miałabym coś doradzić, to lepiej do woka wrzucać mniejsze porcje - przy powyższych ilościach można wszystko podzielić np. na pół. Inaczej trudno mieszać, nic się nie przysmaża tylko dusi, no i czas się wydłuża. Fasolkę też bym wcześniej dodawała (lub wcześniej obsmażyła/poddusiła) - 5 min. to dla niej za krótko.
patrycccja 2009-09-16 10:13:31.208

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Warzywne danie z brokułem, bakłażanem, cukinią i pomidorami (wegańska)
Proste kotlety z grochu (wegańska)
Orientalne kotleciki z pora (wegańska)
Orientalne kluski śląskie (wegańska)
Naleśniki "azjatyckie" (z farszem z makaronu chow mein i tofu) (wegańska)
Proste zagięte banany gorące (wegańska)
Samosy z prostym, łagodnym nadzieniem (wegańska)
Proste burito (tortilla z nadzieniem) (wegańska)
Proste wegańskie ciasto z owocami (wegańska)
Proste burgery soczewicowo-jaglane (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas