7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Masełko z siemienia lnianego

Ma mocny smak i zapach siemienia lnianego. Przez dodanie do niego soku z cytryny ma trochę kwaskowy posmak. Na kanapkę pod pomidorka jak znalazł :)

Średnia ocena: [3.75 z 4 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [5]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

4 łyżki siemienia lnianego
łyżka soku z cytryny
2 łyżki wody

Przygotowanie:

Siemię lniane zmielić w młynku do kawy. Przełożyć do miseczki, dodać resztę składników i dokładnie wymieszać. Przełożyć do lodówki (najlepiej w jakimś słoiczku, żeby było zamknięte, albo pojemniku zamykanym), po pewnym czasie nabierze konsystencji masła i wtedy śmiało można smarować nim chlebek.

Wskazówki i uwagi:

Przepis ten można dowolnie modyfikować - np. dać więcej soku z cytryny lub wręcz przeciwnie, mniej. A może jakieś przyprawy? - czemu nie :)
Nadesłał(a) veganjihad, dnia: 2010-07-08 23:26:07.094
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Zrobilam i niestety, ale zadne z nas tego nie zjadlo. Zapach, konsystencja, smak, nic nie zagralo.
Ireth 2013-05-17 13:14:28.348

ja robię takie masełko z olejem. a poza tym można też zrobić masełko wieloziarniste np. z dodatkiem prażonego sezamu, słonecznika, dynii... konsystencja masła na razie mi nie wyszła, ale świetnie nadaje się do smarowania :)
tiny 2012-06-23 13:34:41.432

"po pewnym czasie nabierze konsystencji masła" tzn po 1h czy dwóch dniach? ;)
Daiana 2011-08-20 21:41:35.002

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Polskie gomasio (z siemienia lnianego) (wegańska)
Naleśniki z ciemną duszą (z naparem z siemienia lnianego) (wegańska)
Pasta z siemienia lnianego z ogórkiem kiszonym lub małosolnym (wegańska)
Kleik lub mleczko z siemienia lnianego (do picia i do zastosowań kulinarnych) (wegańska)
Masełko ciecierzycowo - orzechowe z lnem (wegańska)
Wegańskie masełko z karmelizowanej cebuli (wegańska)
Hummus z dodatkiem oleju lnianego (wegańska)
Poranny kleik z siemienia (wegańska & RAW)
Sos do sałatek z sezamu i siemienia (wegańska)
Puree z prażonym siemieniem lnianym (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas