7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Prostokątna pszenno-żytnia pizza z cukinią

Tak się złożyło, że znalazłam się w posiadaniu dość dużej cukinii. Ponieważ nie miałam żadnych pomysłów na jej przyrządzenie, pierwsze co uczyniłam to umieściłam ją w marynacie z oliwy z oliwek, octu winnego i bazylii. No i oczywiście czosnek też się musiał w niej znaleźć!. A potem dopiero wpadłam na pomysł, żeby zrobić pizzę.

Średnia ocena: [5.0 z 3 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [2]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 4 osób

ciasto:
1/2 kostki drożdży
łyżeczka cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki żytniej razowej
1/2 szklanki ciepłej wody
2 łyżki oliwy z oliwek
sól

farsz:
1/2 dużej cukinii
2 czerwone cebule
olej do smażenia
suszone zioła (szałwia + rozmaryn)
ewentualnie odrobina żółtego sera

marynata do cukinii:
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka octu winnego lub soku z cytryny
1 łyżeczka cukru
dowolna ilość listków bazylii
sól
pieprz
2 ząbki czosnku

Przygotowanie:

Cukinię kroimy w cienkie półplasterki i umieszczamy w marynacie. Marynatę należy sporządzić miksując ze sobą wszystkie składniki. Cukinia wraz z marynatą może przebywać w lodówce cały dzień czekając na nasze pomysły.

Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z odrobiną cukru, wlewamy do mąki i odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie zagniatamy ciasto i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 30 minut.

W czasie kiedy rośnie ciasto można sporządzić farsz, a nie jest to skomplikowane. Podsmażamy na patelni pokrojoną w półplasterki (bądź piórka) czerwoną cebulę. Kiedy będzie w miarę miękka, doprawiamy solą, pieprzem, odrobiną cukru i roztartymi w moździerzu ziołami. Zamarynowaną cukinię "odparowujemy" krótko na patelni (około 5-7 minut) - aż nie będzie wodnista.

Do wyrośniętego ciasta dolewamy oliwę z oliwek i jeszcze raz zagniatamy tak aby tłuszcz wsiąkł w ciasto. Ciasto rozkładamy równomiernie (bez zaginania boków) na prostokątnej, dużej blasze. Na ciasto najpierw wykładamy cebulkę, a następnie cukinię i dowolne ilości startego sera żółtego. Ja dodałam niewiele, bo bardziej chodziło mi tu o dominację smakową cukinii. Równie dobrze może być bez sera.

Pizzę pieczemy w piekarniku przez około 25-30 minut (oczywiście cały czas kontrolujemy).
Nadesłał(a) vege-kika, dnia: 2010-07-23 18:13:26.398
Źródło/autor przepisu: http://vege-kika.blogspot.com/
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

też czasami opiekam ciasto na pizzę - w tym przypadku nie było to konieczne, ponieważ farsz był dość "suchy" - w każdym razie ciasto nie zmiękło, było w miarę chrupiące, ale nie za twarde :)
vege-kika 2010-09-28 13:26:10.079

Super pizza ,ciasto robiłem takie samo,ale farsz zmodyfikowałem :cukinia ,suszone pomidory ,papryka 3 kolory ,sos pomidorowy z oregano,bazylia,tofu...mmmm!...
przepis super tylko wypiekałem pizze ok.30 min. wydaje mi się ,że dobrze by bylo wsadzić ciasto na blasze do piekarnika na 20 min później na to farsz i jeszcze na 10 min. delicious :) (: pzdr.
Simao 2010-09-25 11:10:49.562

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Pizza pszenno-żytnia razowa ze szpinakiem lub ananasem i kukurydzą (wegańska)
Naleśniki pszenno-żytnie na piwie (bez ograniczeń)
Pizza pszenno-razowa (dla mnie najlepsza) (wegańska)
Razowy pszenno-żytni na zakwasie ze słonecznikiem (wegańska)
Pierniczki pełnoziarniste Ani D. (pszenno-żytnie) (wegańska)
Pizza (wegańska)
Bułeczki żytnie (wegańska)
Chałka pszenno-kukurydziana (lakto-wege)
Naleśniki pszenno-jaglane (wegańska)
Makaron domowy (żytni) (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas