7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Sałatka z brokułami, przesmażonym tofu i pestkami

Orzeźwiająca sałatka z aromatycznym, przyrumienionym tofu, brokułami, świeżymi warzywami, oprószona dopełniającymi smak pestkami dyni i słonecznika.

Średnia ocena: [5.0 / 1 ocena] | dodaj ocenę | komentarze [0]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 2 osób

1 kostka tofu
1 mały brokuł
1 średni pomidor malinowy
1 cebula czerwona
garść pestek z dyni, słonecznika

sok z połówki cytryny
pieprz
pieprz kajeński
gałka muszkatołowa
sól (najlepiej czosnkowa)
cukier (do gotowania brokuła)
olej/oliwa do smażenia

sos (opcjonalnie):
sok z połówki cytryny
kilka kropli oliwy z oliwek
2 łyżeczki musztardy

Przygotowanie:

Tofu pokroić w paseczki wielkości mniej więcej 2,5 x 1 x 0,5 cm. Zamarynować w soku z cytryny, pieprzu kajeńskiego i dużej ilości świeżo startej gałki muszkatołowej (wrzucić tofu do pojemnika, do którego mamy przykrywkę, polać sokiem z cytryny, posypać przyprawami, zamknąć pojemnik, delikatnie acz stanowczo potrząsać, odczekać kilka minut). Wrzucić na patelnię na niewielką ilość rozgrzanej oliwy, przyrumienić na małym ogniu. Ostudzić.

Brokuła podzielić na różyczki, ugotować w osolonej i osłodzonej wodzie (nie stracą koloru), odcedzić i ostudzić. Pomidora pokroić w dość małe kawałki (”kostka” około 2,5 cm). Cebulę pokroić w krążki.

Wymieszać wszystkie składniki dorzucając pestki i doprawiając do smaku. Wymieszać składniki sosu, polać nim sałatkę. Smacznego!
Nadesłał(a) magrusia, dnia: 2010-08-20 14:12:54.023
Źródło/autor przepisu: Kamilek
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Sałatka ziemniaczana z brokułami i tofu-fetą (wegańska)
Sałatka z fasolki i kukurydzy z cebulą i przesmażonym czosnkiem (wegańska)
Sałatka z awokado, ryżu dzikiego, pestek i tofu-fety (wegańska)
Sałatka "grzybek" (z boczniakami i brokułami) (wegańska)
Ziemniaczana sałatka z brokułami i fasolką (wegańska)
Tofu z jarzynami (ziemniakami i brokułami lub kalafiorem) (wegańska)
Ryż z brokułami, tofu i grzybami shitake (wegańska)
sos na podstawie tofu i pestek slonecznika (wegańska)
Sałatka z brokułami, pomidorami i jajkami na twardo (ovo-wege)
Ciepło-zimna sałatka z pomidorów i soczewicy z pestkami (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas