7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Kotleciki ziemniaczano-gryczane z dodatkiem marchewki

Pewnego deszczowego dnia naszła mnie ochota na kotleciki. Tak się niestety złożyło, że nie miałam wystarczającej ilości składników na zrealizowanie żadnego ze znanych mi przepisów, a że pogoda była paskudna nie chciało mi się iść do sklepu. Pogrzebałam się zatem po szafkach i wymyśliłam swój własny przepis ;)

Średnia ocena: [4.666666666666667 z 6 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [5]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 10 osób

5 ziemniaków (moje były niewielkie)
2 marchewki
1 torebka kaszy gryczanej
1 cebula
koperek (lub inne ziele w zależności od upodobań ;))
sól
pieprz
inne przyprawy wedle uznania
oliwa/olej do smażenia

Przygotowanie:

W celu przyrządzenia kotlecików musimy ugotować ziemniaki, marchew i kaszę gryczaną. Cebulkę natomiast posiekać drobniutko i zeszklić na patelni (tak, żeby była delikatnie zarumieniona).

Ugotowaną marchewkę i ziemniaki rozgnieść na papkę np. widelcem - z ziemniaków powinno zrobić się puree, a z marchewki nieduże kawałki, które będą widoczne w kotlecikach. Dodać kaszę, cebulkę, drobno pokrojony koperek, przyprawy i wymieszać dokładnie.

Gotową masę nakładamy łyżką na rozgrzaną patelnię wcześniej potraktowaną olejem bądź oliwą. Za pomocą owej łyżki formujemy nasze kotleciki delikatnie je spłaszczając i zaokrąglając ich brzegi. Smażymy chwilę z obu stron aż się zarumienią i gotowe :)

Wskazówki i uwagi:

Należy uważać przy przewracaniu i przekładaniu kotlecików na talerz, ponieważ lubią się one rozpadać ;)
Nadesłał(a) Kej, dnia: 2010-09-02 23:25:44.316
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Zdjęcia do przepisu:


Nowe komentarze:

Są pyszne, ale koniecznie trzeba dodać coś na "usztywnienie". Trochę mąki ziemniaczanej i smażą się bezproblemowo.
moni 2013-11-03 16:09:15.979

dobre sa tez wszelkie wytloczyny po mleku orzechowym/ z nasion. Ja zawsze po zrobieniu mleka np. slonecznikowego wytloczyny odkladam na talerzu na kaloryfer, badz w innej suche miejsce, potem trzymam je w sloiku i "utwardzam" nimi kotlety, pasztety itp :)
efedrina 2013-04-12 10:35:28.02

do tego, co napisala Patrycja dodam jeszcze mąkę grochową/z cieciorki dla bardziej zwiezlej konsystencji
efedrina 2013-04-12 10:33:43.143

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Kotleciki ziemniaczano-brukselkowe (wegańska)
Kotleciki z gotowanej marchewki z cebulą (wegańska)
Kotleciki z brązowego ryżu, marchewki i groszku (wegańska)
Pasta sojowa z dodatkiem marchewki, słonecznika i siemienia (wegańska)
Błyskawiczne placuszki ziemniaczane z dodatkiem marchewki (wegańska)
Meksykańskie gazpacho z miksera (pomidorowe z dodatkiem marchewki) (wegańska & RAW)
Burgery z cukinii i marchewki z dodatkiem masła orzechowego (wegańska)
Pasztet selerowy z dodatkiem marchewki i czosnku (bez ograniczeń)
Potrawka z marchewki, soczewicy i kaszy gryczanej (wegańska)
Kotleciki z jaglanki i czerwonej soczewicy z dodatkiem ogórka kiszonego (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas