7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Sos pesto

To sos ziołowy popularny w kuchni włoskiej. Prosty w przygotowaniu, może zmienić twój makaron w prawdziwe danie.

Średnia ocena: [5.0 / 1 ocena] | dodaj ocenę | komentarze [1]


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki: dla 2 osób

2 pęczki bazylii
2-3 ząbki czosnku
szczypta soli
100 g startego parmezanu
1 szklanka oliwy z oliwek
pieprz

Przygotowanie:

Bazylię myjemy i obrywamy z niej listki. Czosnek obieramy i grubo kroimy. Następnie razem z bazylią i solą ucieramy w moździerzu. Roztarte składniki przekładamy do misy i nieustannie mieszając dodajemy parmezan i i kilka kropli oliwy. Mieszamy dodając resztę parmezanu i oliwy.

Gotowe pesto przyprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej godzinę. Jeżeli sos jest zbyt gęsty, można dodać kilka łyżek wody.
Nadesłał(a) pat, dnia: 2000-09-04 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: "Kolekcja dobrej kuchni", zeszyt 46
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

A orzeszki piniowe?
~smakowite 2010-10-25 14:44:17.582

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Sos pesto klasyczny (lakto-wege)
Sos zielony (śmietanowy z pesto) (lakto-wege)
Zupa ziemniaczana z sosem pesto (lakto-wege)
Surówka z rzodkiewek, pora i grejpfruta, z sosem pesto (wegańska)
Sos pesto ze świeżych pomidorów i pistacji (wegańska)
Pesto (wegańska)
Pesto z cukinii (bez ograniczeń)
Spaghetti z tofu i pesto (lakto-wege)
Racuchy z czerwonym pesto (bez ograniczeń)
Penne z pesto i soją (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas