7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Kaszotto

Nazwy sam nie wymyśliłem, ale jak to inaczej nazwać? :o)

Średnia ocena: [4.0 / 1 ocena] | dodaj ocenę | komentarze [1]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 4 osób

200 g kaszy gryczanej
100 g pieczarek
duża cebula
2 ząbki czosnku (można więcej :o))
1/2 szklanki mrożonego groszku
1 l bulionu warzywnego (lub więcej, jeśli kasza zechce)

olej do smażenia
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki garam masali
liść laurowy
odrobina octu lub soku z cytryny
sól jeśli trzeba (bulion z reguły jest słony)

Przygotowanie:

Posiekać pieczarki, cebulę i czosnek (kształt i rozmiar siekania dowolny). Rozgrzać olej i wrzucić do niego kurkumę, garam masalę i liść laurowy. Kiedy przyprawy zaczną pachnieć, dodać do nich posiekane warzywa i grzyby, dusić nie pozwalając, żeby się zrumieniły.

Dodać kaszę i prażyć ją kilka minut, po czym zalać wszystko bulionem tak, aby przykrył całość nie więcej niż na centymetr. Zamieszać i gotować na małym ogniu uzupełniając bulion wchłaniany przez kaszę.

Po upływie 10-15 minut od dodania bulionu (trzeba sprawdzić organoleptycznie ile jeszcze czasu potrzeba na dogotowanie kaszy) można dodać mrożony groszek. Kiedy groszek i kasza są już miękkie, doprawiamy do smaku octem (sokiem z cytryny) i solą - i gotowe :o)

Wskazówki i uwagi:

Oczywiście ilość grzybów i groszku można zmieniać - ważne tylko, żeby kasza była bazą potrawy. Można też użyć innych warzyw (testowałem już kalafiora, fasolę, paprykę itd.), ale to jest wersja pierwotna.

Nazwa, jak widać, powstała z podobnego sposobu gotowania kaszy jak ryżu w rissotto - ale tu kończą się podobieństwa (dodawanie wina i parmezanu raczej odpada - wiem, bo próbowałem); a hinduskie przyprawy jakoś tak same wyszły w praniu. Życzę smacznego :o)
Nadesłał(a) emil, dnia: 2010-09-08 09:32:52.326
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

fajny przepis i wyprobuje, ale mam uwagi: zamiast garam masala lepiej pogrzac curry, kurkume, a zaczac od podgrzewania nasion kuminu rzymskiego i kiedy te zaczna syczec, dac olej , kurkume i sotre curry. A garam masala posypac gotowa poprawe.
ale to tylko moje sugestie, chociaz nie ma nic lepszego niz potrawa z dobrym curry w tle:)
~anka 2010-11-03 16:36:13.056

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Nowości:

Orientalna brukselka z mlekiem kokosowym (wegańska)
Zupa z cukinii i jarmużu (wegańska)
Proste naleśniki z bananem i kakao (wegańska)
Komosa na czerwono (wegańska)
Niebiańska Tarta Gruszkowo Jabłkowa (lakto-wege)
Proste burgery soczewicowo-jaglane (wegańska)
Surówka z mizuny w lekkim winegrecie (wegańska)
Domowa zupka instant (wegańska)
Dynia z papryką (wegańska)
Rosół z brukselką (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas