7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Kabaczek faszerowany kaszą z tofu i pomidorami

Prosty sposób na kabaczka, a przy tym smaczny i pożywny.

Średnia ocena: [4.0 / 1 ocena] | dodaj ocenę | komentarze [2]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 3 osób

1 duży kabaczek (może też być cukinia)
0,5 szklanki kaszy jęczmiennej
100 g tofu marynowanego (lub innego)
2 cebule
0,5 kg pomidorów

oliwa lub olej do smażenia
sól
sos sojowy
pieprz ziołowy
papryka słodka
inne przyprawy
świeże zioła (u mnie była mięta, bazylia, tymianek i oregano)

Przygotowanie:

Kabaczka kroimy wzdłuż, wydłubujemy nasiona (najlepsza do tego celu jest łyżka) i je wyrzucamy. Resztę miąższu też wydłubujemy i siekamy drobno.

Kaszę gotujemy na miękko z odrobiną soli.

Na patelni rozgrzewamy oliwę/olej, rozkruszamy tofu i wrzucamy na tłuszcz. Podsmażamy przez kilka minut na złoto, rozdrabniając tofu w trakcie smażenia. Następnie dodajemy posiekaną cebulkę, smażymy dalej do jej zeszklenia. Dodajemy posiekany miąższ z kabaczka oraz sparzone, obrane i pokrojone pomidory.

Kiedy warzywa zmiękną, a pomidory puszczą sok, dodajemy kaszę. Mieszamy i przyprawiamy sosem sojowym, pieprzem, papryką i innymi dowolnymi przyprawami. Na końcu dodajemy świeże zioła.

Tak przygotowanym farszem napełniamy kabaczka. Układamy go w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą, wstawiamy do piekarnika i zapiekamy ok. 30 minut w temp. 150°C. SMACZNEGO!
Nadesłał(a) joa, dnia: 2010-09-01 21:55:04.467
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Baaardzo sycący ;)
Luna7 2012-04-02 21:45:01.276

Pyszne! Kolejny udany przepis na zapiekanego kabaczka: )
mluke 2010-09-05 23:22:04.556

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Pomidory faszerowane kaszą jaglaną (wegańska)
Pomidory faszerowane kaszą gryczaną z warzywami i serem pleśniowym (lakto-wege)
Tofu duszone w pomidorach z papryką, podawane z kaszą lub ryżem (wegańska)
Kabaczek faszerowany ryżem z czarną gorczycą i np. groszkiem (wegańska)
Cukinia faszerowana kaszą gryczaną z twarogiem i cebulą (lakto-wege)
Patison faszerowany kaszą jaglaną z warzywami (wegańska)
Mix: bakłażan, kabaczek / cukinia, ciecierzyca w pomidorach (wegańska)
Cukinie faszerowane brokułem z tofu (lakto-wege)
Pieczarki faszerowane tofu z cebulką (wegańska)
Wegańskie pierogi z kaszą gryczaną i tofu (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas