7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Kasza jęczmienna w przyprawach z pomidorem i oliwkami

Prosty i szybki, sycący posiłek :)

Średnia ocena: [4.5 z 2 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [5]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 1 osoby

1 torebka kaszy jęczmiennej wiejskiej (lub innej - wedle upodobań)
oliwa z oliwek do smażenia
1 pomidor
garść oliwek (najlepiej tych drylowanych z papryczką lub migdałami)
sól
inne przyprawy, np.:
- bazylia
- oregano
- curry
- czosnek granulowany (zwykły będzie nawet lepszy)
garść wiórków kokosowych (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Do garnka z osoloną, wrzącą wodą wrzucić torebkę kaszy - gotować ok. 7 minut (aż nie będzie twarda). W czasie, gdy kasza będzie się gotowała, można już przygotować patelnię. Wlać odrobinę oliwy z oliwek i podgrzać. Gdy kasza będzie gotowa - odcedzić i przerzucić z torebki na patelnię.

Pokroić pomidora w kostkę i wrzucić do kaszy. Oliwki również można pokroić, ale lepsze będą całe. Przyprawić wedle upodobań. Dorzucić wiórki kokosowe - jeśli ktoś nie lubi to nie musi. Wszystko zostawić na chwilę (ok. 2-3 minut) na patelni, lekko mieszając.

Wskazówki i uwagi:

Na opakowaniu kaszy którą wybrałam (marki Cenos) było podane, by gotować kaszę 15 minut, ale po ok. 7 była już bardzo miękka, więc po 15 byłaby już ciapą.

Wiórki kokosowe dodają lekko kokosowego aromatu i dzięki nim smak jest też inny. Dlatego się na nie zdecydowałam, niejako w ramach eksperymentu. W każdym bądź razie, wyszło pysznie :)
Nadesłał(a) anchor, dnia: 2010-09-15 21:39:08.049
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:


U nas była jeszcze cebulka smażona i do tego kiszony ogórek. mniam
Magfe 2014-11-20 17:32:45.165

Oliwe Extra Virgin stosuje sie na zimno ale takze mozna na cieplo, oczywiscie nie do smazenia ale np. do duszenia (wiele potraw wloskich tego wymaga). A co sie tyczy tego przepisu to jak najbardziej oliwa, pozostawienie kaszy na 2-3 minuty na patelni na wolnym ogniu nie jest smazeniem przeciez. Pozdrawiam
~nj 2014-01-19 00:11:40.218

lebioda, nie do końca masz rację. Oliwa extra vergine jest do użytku na zimno. Ale gorsze rodzaje oliw, np. sansa, są przeznaczone do smażenia.
patrycccja 2012-05-10 13:26:10.777

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Kasza jęczmienna na sypko, z masłem (lakto-wege)
Kasza jęczmienna zapiekana z jajkami (ovo-wege)
Ryż/ kasza z bakaliami i przyprawami (wegańska)
Kasza jęczmienna z mieszanką warzyw z patelni (wegańska)
Kasza jęczmienna duszona w sosie pomidorowo-selerowym (wegańska)
Słoneczna kasza (gryczana z jęczmienną i słonecznikiem) (wegańska)
Kasza jęczmienna/jaglana z warzywami i koperkiem (wegańska)
Zielona kasza (gryczana, jęczmienna, pęczak) (wegańska)
Kanapki z pomidorem i oliwkami (wegańska)
Kasza jęczmienna po kapucyńsku - z sosem z suszonych śliwek i pieczarek (lakto-wege)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas