7686 przepisów wegetariańskich
w tym 4881 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Kasza jęczmienna w przyprawach z pomidorem i oliwkami

Prosty i szybki, sycący posiłek :)

Średnia ocena: [4.5 z 2 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [5]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 1 osoby

1 torebka kaszy jęczmiennej wiejskiej (lub innej - wedle upodobań)
oliwa z oliwek do smażenia
1 pomidor
garść oliwek (najlepiej tych drylowanych z papryczką lub migdałami)
sól
inne przyprawy, np.:
- bazylia
- oregano
- curry
- czosnek granulowany (zwykły będzie nawet lepszy)
garść wiórków kokosowych (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Do garnka z osoloną, wrzącą wodą wrzucić torebkę kaszy - gotować ok. 7 minut (aż nie będzie twarda). W czasie, gdy kasza będzie się gotowała, można już przygotować patelnię. Wlać odrobinę oliwy z oliwek i podgrzać. Gdy kasza będzie gotowa - odcedzić i przerzucić z torebki na patelnię.

Pokroić pomidora w kostkę i wrzucić do kaszy. Oliwki również można pokroić, ale lepsze będą całe. Przyprawić wedle upodobań. Dorzucić wiórki kokosowe - jeśli ktoś nie lubi to nie musi. Wszystko zostawić na chwilę (ok. 2-3 minut) na patelni, lekko mieszając.

Wskazówki i uwagi:

Na opakowaniu kaszy którą wybrałam (marki Cenos) było podane, by gotować kaszę 15 minut, ale po ok. 7 była już bardzo miękka, więc po 15 byłaby już ciapą.

Wiórki kokosowe dodają lekko kokosowego aromatu i dzięki nim smak jest też inny. Dlatego się na nie zdecydowałam, niejako w ramach eksperymentu. W każdym bądź razie, wyszło pysznie :)
Nadesłał(a) anchor, dnia: Sep 15, 2010
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:


U nas była jeszcze cebulka smażona i do tego kiszony ogórek. mniam
Magfe Nov 20, 2014

Oliwe Extra Virgin stosuje sie na zimno ale takze mozna na cieplo, oczywiscie nie do smazenia ale np. do duszenia (wiele potraw wloskich tego wymaga). A co sie tyczy tego przepisu to jak najbardziej oliwa, pozostawienie kaszy na 2-3 minuty na patelni na wolnym ogniu nie jest smazeniem przeciez. Pozdrawiam
~nj Jan 19, 2014

lebioda, nie do końca masz rację. Oliwa extra vergine jest do użytku na zimno. Ale gorsze rodzaje oliw, np. sansa, są przeznaczone do smażenia.
patrycccja May 10, 2012

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Kasza jęczmienna na sypko, z masłem (lakto-wege)
Kasza jęczmienna zapiekana z jajkami (ovo-wege)
Ryż/ kasza z bakaliami i przyprawami (wegańska)
Kasza jęczmienna z mieszanką warzyw z patelni (wegańska)
Kasza jęczmienna duszona w sosie pomidorowo-selerowym (wegańska)
Słoneczna kasza (gryczana z jęczmienną i słonecznikiem) (wegańska)
Zielona kasza (gryczana, jęczmienna, pęczak) (wegańska)
Kasza jęczmienna/jaglana z warzywami i koperkiem (wegańska)
Kanapki z pomidorem i oliwkami (wegańska)
Kasza jęczmienna po kapucyńsku - z sosem z suszonych śliwek i pieczarek (lakto-wege)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas