7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Plantanowe koła wypełnione szpinakiem

Potrawa bardzo pracochłonna, ale warta zachodu! Pochodzi z kuchni karaibskiej. Można podawać na zimno i na gorąco.

Średnia ocena: [4.0 / 1 ocena] | dodaj ocenę | komentarze [0]


Rodzaj diety: ovo-wege

Składniki: dla 8 osób

2 duże plantany (banany kulinarne, banany skrobiowe)
olej/ oliwa do smażenia

400 g szpinaku lub szpinak mrożony
2 łyżki drobno pokrojonej cebulki
2 ząbki czosnku
2 łyżki margaryny/ oleju
szczypta gałki muszkatołowej
sól
czarny pieprz

1 jajko
mąka do obtoczenia plantanów

Przygotowanie:

Przekroić plantany wzdłuż na osiem grubych plastrów. Na patelni rozgrzać trochę oleju/ oliwy. Smażyć plantany dopóki się nie zarumienią. Odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku.

Na patelni roztopić masło. Smażyć cebule, póki nie będzie miękka, pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać szpinak, doprawić gałką muszkatołową, solą, pieprzem i dusić pod przykryciem około 5 minut, aż zwiędnie. Wyłożyć na sitko, wycisnąć wodę i pozostawić do ostygnięcia.

Z plastrów plantanów uformować pierścienie i każdy spiąć wykałaczką. Pierścienie wypełnić szpinakiem.

Na jednym talerzyku rozbić jajko, na drugi wysypać mąkę. Na patelnie wlać olej i rozgrzać na średnim ogniu. Nadziane pierścienie kolejno zanurzać w jaju, obtaczać w mące i wkładać na patelnię. Obsmażać z każdej strony około 2 minuty, aż nabiorą złotego koloru. Osączyć z tłuszczu.

Wskazówki i uwagi:

Jeżeli szpinak jest mrożony, należy wycisnąć z niego wodę po rozmrożeniu.

Świeże plantany są dostępne cały rok. Nie powinny być przejrzałe.
Nadesłał(a) aryastark001, dnia: 2010-09-26 19:01:14.602
Źródło/autor przepisu: Gazeta Wyborcza
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Lepsze niż belgijskie czekoladki, wypełnione malinowym kremem (wegańska & RAW)
Chłodnik ze szpinaku (lakto-wege)
Cannelloni ze szpinakiem (lakto-wege)
Frittata ze szpinakiem (bez ograniczeń)
budyń ze szpinaku (bez ograniczeń)
Lasagne ze szpinakiem (bez ograniczeń)
Jajecznica ze szpinakiem (bez ograniczeń)
Krupnik ze szpinakiem (wegańska)
Trójkąciki ze szpinakiem (wegańska)
Falafel ze szpinakiem (lakto-wege)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas