7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Świeża kukurydza duszona z warzywami

Danie efektowne, niespecjalnie skomplikowane, nada się na imprezę, ale i na obiad z żoną/mężem pasuje jak najbardziej :)

Średnia ocena: [5.0 z 2 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [7]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 4 osób

2 duże kolby kukurydzy cukrowej
4 małe cukinie (około 750 g)
350 g zielonej fasolki
800 g świeżych pomidorów (lub duża ich puszka)
3 cebule
2-3 ząbki czosnku
1-2 świeże papryki chili (jak nie mamy, ratujemy się przyprawą)

2-3 łyżki oleju do smażenia
2 łyżki koncentratu pomidorowego
sól
pieprz czarny
łyżeczka oregano
opcjonalnie - kostka bulionu warzywnego

Przygotowanie:

Kukurydzę oczyszczoną z liści i włókien gotujemy 15 min. w osolonej wodzie. W międzyczasie cukinię kroimy na plastry (1 cm), strąki fasoli myjemy, usuwamy końcówki i łamiemy na pół. Pomidory parzymy, obieramy ze skórki, usuwamy trzpienie, kroimy w kostkę (dla leniwych - otwieramy puszkę i już). Cebulę i czosnek siekamy. Chili kroimy wzdłuż, usuwamy nasiona, siekamy drobno.

Kukurydzę wyjmujemy z wody, odsączamy, kroimy na plastry o grubości 2 cm.

Na rozgrzanym oleju (najlepiej w garnku/patelni z nieprzywierającą powierzchnią) lekko podsmażamy cebulę i czosnek. Dodajemy cukinię, fasolkę i chili. Dusimy parę minut bez przykrycia co jakiś czas mieszając. Dodajemy pomidory, kukurydzę i koncentrat, doprawiamy solą, pieprzem i oregano, ewentualnie wrzucamy kostkę bulionową. Na słabym ogniu zostawiamy warzywa na 20-30 minut. W razie potrzeby można trochę podlać wodą.

Wskazówki i uwagi:

Jak zapomniałem ostatnio dodać koncentratu, to też fajnie wyszło, ciut delikatniejsze:)
Można podawać z pieczywem lub z ryżem.
Nadesłał(a) zabrzanin, dnia: 2010-09-24 18:15:50.946
Źródło/autor przepisu: na podstawie przepisu z "Kuchni z warzywami", praca zbiorowa, wyd. Oficyna Wydawnicza MAK
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Byłem kiedyś na spotkaniu z Dalaj Lamą - jedną z rzeczy, które powiedział, a ja zapamiętałem, brzmiała, że życie jest zbyt ważne, by się w nim przejmować etykietą, konwenansami... Tak więc ja twierdzę, że to można jeść w w towarzystwie:)
zabrzanin 2011-09-06 21:50:32.649

Ymmmm... to da się to zjeść jakoś elegancko? Czy to jedno z tych niebezpiecznych dań, których lepiej nie jadać w towarzystwie? ;)
~zeina 2011-09-06 21:45:24.486

No, ja raczej nie polecam :)
zabrzanin 2011-09-06 16:05:56.678

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Soczewica duszona z warzywami (wegańska)
Ryż z duszonymi warzywami (wegańska)
Kapusta duszona z warzywami (wegańska)
Kasza gryczana z duszonymi warzywami (wegańska)
Spaghetti cukiniowe (z duszonymi warzywami) (wegańska)
Fasolka świeża z marchewką (lakto-wege)
Kurki po chłopsku (z duszonymi warzywami, w sosie śmietanowym) (lakto-wege)
Chińszczyzna wege - ryż z duszonymi warzywami i imbirem (wegańska)
Makaron ryżowy z wodorostami oraz warzywami duszonymi (wegańska)
Patisony duszone z warzywami, soczewicą i ziołami (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas