7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Prażony ryż z dodatkiem suszonych warzyw

Podstawowy przepis na dobry dodatek praktycznie do wszystkiego. Idealnie nadaje się również jako samodzielne danie gdy nie mamy za wiele czasu na przygotowanie czegoś innego.



Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

1 jednostka ryżu białego
2 jednostki wody
suszone warzywa
bulion warzywny w kostkach
oliwa do smażenia
sól
pieprz
ew. inne przyprawy, np. curry czy papryka

Przygotowanie:

Na patelnię wylać odrobinę oliwy. Wrzucić surowy ryż i mieszać do momentu aż cały zbieleje (uważać żeby się nie przypalił!). Dodać wodę, warzywa i kostkę warzywną. Zmniejszyć ogień i gotować do momentu, aż woda wyparuje co jakiś czas mieszając. Pod koniec dodać przyprawy.

Wskazówki i uwagi:

Nie podałam konkretnych ilości składników gdyż wszystko zależy od osobistych preferencji. Najważniejsze jest to, żeby wody było objętościowo dwa razy tyle co ryżu.
Pamiętajmy, że sama kostka bulionowa ma w sobie już sól, dlatego nie przesadźmy z jej ilością w końcowym doprawianiu:)
Nadesłał(a) dak0ta, dnia: 2010-09-28 22:23:00.883
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Komosowe ciasteczka z suszonymi dodatkami (bezglutenowe) (wegańska)
Gołąbki z ryżem i warzywami (wegańska)
Ryż z warzywami i pestkami (wegańska)
Ryż z warzywami po indyjsku (wegańska)
Ryż z duszonymi warzywami (wegańska)
Kotlety z ryżu i grzybów suszonych (ovo-wege)
Zupa-krem z sałaty z dodatkiem ryżu i groszku (lakto-wege)
Pasta słonecznikowa z ryżem i warzywami (wegańska)
Zapiekanka z brązowego ryżu i warzyw (wegańska)
Sałatka z ryżu i warzyw konserwowych (ovo-wege)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas