7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Papryka z pomidorami w oliwie (do słoików)



Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 1,5 małego słoiczka

2 duże strąki papryki
6 pomidorów, najlepiej Lima/ bycze serce/ jajek
oliwa do smażenia
sól
ew. pieprz

Przygotowanie:

Oczyszczoną z pestek i pokrojoną w cienkie plastry paprykę smażymy na oliwie aż się lekko przypali. Dodajemy pokrojone pomidory bez skórki (ja parzę i zdejmuję skórkę) i dusimy jeszcze ok. 20 min. do czasu gdy pomidory się skarmelizują. Dodajemy sól do smaku.

Wykonałam wczoraj - nie wiem, czy pomidory się skarmelizowały, ale skończyłam smażyć jak było gęste i ładne. Wyszło pyszne - dominuje smak pomidorów, ale dałam moje ulubione Lima - one są mało soczyste, mają mało pestek, dużo miąższu i ładny kolor.

Jak ktoś lubi, można dodać pieprz, bo to jest bardzo łagodne w smaku. Pewnie można zrobić też z czosnkiem.

Warzywa przekładamy do słoików. Nie trzeba pasteryzować, bo pomidory bardzo się nagrzewają i doskonale zasysają w słoikach. Warto jednak to zrobić, bo pasteryzacja zwiększa trwałość przetworów. Dżemówki trzymamy 15 min., a większe słoiki do 30 min. od zagotowania.

Wskazówki i uwagi:

Gosia_w z wegedzieciak.pl: "Zrobiłam znów z 'Przemytników' - te w zeszłym roku wyszły mi pyszne. Ja robię trochę inaczej - najpierw piekę paprykę, obieram ze skórki, potem wrzucam na oliwę i dodaję pomidory." <- głosuję za tą wersją, bo pieczona papryka jest super!
Nadesłał(a) ~wd, dnia: 2010-10-01 20:44:16.13
Źródło/autor przepisu: Kofi z wegedzieciak.pl, na podstawie "Przemytnicy groszku i marchewki"
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Tej oliwy chyba jednak musi być całkiem sporo - inaczej nie osiągniemy wystarczająco wysokiej temperatury, całość będzie się raczej dusić niż smażyć, a w efekcie wyjdzie nam pyszne, acz zbyt rozdrobnione.... leczo ;) Niezależnie od tego, jak mało soczystych pomidorów użyjemy. Niestety nawet w książce nie znajdziemy więcej konkretów niż tutaj - poza zdjęciem, na którym widać, że całość jest gęsta i że bynajmniej nie są to kawałki papryki w sosie pomidorowym. Uczcie się więc na moich błędach ;)
patrycccja 2012-09-16 19:55:33.606

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Pieczona papryka marynowana w oliwie z czosnkiem (w słoikach) (wegańska)
jajecznica na pomidorach i oliwie (ovo-wege)
Pomidory w słoikach w całości, z ostrą papryką i czosnkiem (na zimę) (wegańska)
Szuszone pomidory w oliwie (domowej roboty) (wegańska)
Pasteryzowane pomidory na zimę (w słoikach) (wegańska)
Pieczone buraki z papryką i cebulą - do słoików (wegańska)
Papryka z cebulą - słodko-kwaśna sałatka do słoików (wegańska)
Zielone pomidory na kwaśno (sałatka na zimę, w słoikach) (wegańska)
Pomidory w zalewie solnej lub przecierze (na zimę, w słoikach) (wegańska)
Fasola z pomidorami i papryką (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas