7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Pieczona papryka marynowana w oliwie z czosnkiem (w słoikach)

Agatka: "Pieczona papryka. Miękka, delikatna, słodka. O lekko wędzonym smaku i zapachu jest doskonałą przekąską, dodatkiem do kanapek, sałatek czy sosów do makaronu. Zmiksowana bardzo dobrze smakuje w zupach i sosach, np. do warzyw."

Średnia ocena: [4.5 z 2 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [7]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: na 6 dżemówek

20 strąków papryki, raczej dużych
6 ząbków czosnku
100 ml oliwy lub oleju z pestek winogron
sok wyciśnięty z 1 cytryny
1/2 łyżeczki soli

Przygotowanie:

Papryki przekroić, pozbawić ogonków, oczyścić z pestek, umyć.
Piekarnik rozgrzać do temp. 200°C, paprykę porozkładać na kratce lub blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec, aż skórki pokryją się brązowymi i czarnymi plamami. Sok powstały podczas pieczenia zlać do miseczki.

Upieczoną paprykę włożyć do szczelnego pojemnika (można włożyć do miski i szczelnie przykryć folią aluminiową), zostawić do ostygnięcia. Następnie z papryki zdjąć skórki.

Oliwę wymieszać z sokiem z cytryny, solą, 3 ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę i sokiem, który powstał podczas pieczenia papryki. Paprykę układać w czystych słoikach zalewając marynatą, włożyć 3 plasterki czosnku pokrojone w plasterki.

Słoiki zakręcić, pasteryzować 15 minut. Postawić na zakrętkach i zostawić do wystygnięcia.
Nadesłał(a) ~baba jaga, dnia: 2010-10-01 20:51:56.875
Źródło/autor przepisu: http://twojemoje.blogspot.com/2009/09/pieczona-papryka-marynowana-w-oliwie-z.html
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Zdjęcia do przepisu:


Nowe komentarze:

Ku pamięci ;) 4 kg papryki w połówkach idealnie mieści się po rozłożeniu na 2 blaszkach-szufladach wsuwanych do piekarnika. Z tej ilości wychodzi ok. 6 dżemówek po 300 ml.
patrycccja 2013-09-27 20:08:03.325

Robię tę paprykę trzeci raz. W zeszłym roku niestety cały zapas musiałam wyrzucić, bo spleśniała. Nie wiem dlaczego. Wszystko robię zgodnie z przepisem. Może to czosnek był popsuty, jakiś chiński czy co? Robiłam też kiedyś sałatkę ogórkową z dodatkiem czosnku i też się popsuła.
Tak czy inaczej pyszny przepis. Papryka świetnie się sprawdza na kanapkach lub jako kolorowy dodatek do sałatek w zimie. No i zawsze miło, że można coś "zamarynować" bez octu, na który mam alergię.
~olala 2013-09-17 18:02:27.332

Moja sie wlasnie piecze. Zamierzam Ja pokroic w spore kawalki (strak na 4-6 czesci) i dodac tymianek i rozmaryn, zeby taki srodziemnomorski smak sie zrobil bardziej. Brzmi smakowicie, uwielbiam pieczona papryke w oliwie
~maarta 2013-07-31 19:23:11.821

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Papryka z pomidorami w oliwie (do słoików) (wegańska)
Pieczona/grillowana paryka marynowana w oliwie z octem winnym (wegańska)
Pieczone buraki z papryką i cebulą - do słoików (wegańska)
Ziemniaki pieczone w aromatycznej oliwie (z czosnkiem, koperkiem i innymi przyprawami) (wegańska)
Kalafior marynowany (w słoikach) (wegańska)
Pomidory w słoikach w całości, z ostrą papryką i czosnkiem (na zimę) (wegańska)
Kotlety z seitanu marynowanego z czosnkiem (wegańska)
Smażone bakłażany marynowane z czosnkiem (wegańska)
Czarne oliwki marynowane w aromatycznej oliwie z oliwek z chili (wegańska & RAW)
Sałatka makaronowa z oliwkami i marynowanym czosnkiem (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas