7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Kasza z pesto i żółtym serem

Wymieszałam składniki, które znalazłam u mnie w domu i wyszło coś bardzo pysznego, dlatego się tym z Wami dzielę :)

Średnia ocena: [4.75 z 4 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [7]


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki: dla 2 osób

kasza jęczmienna (1 szklanka)
woda (2 szklanki)
sól (szczypta)
olej, np. ryżowy (2 łyżki)
pesto zielone lub czerwone (2-3 łyżki)
ser żółty (3 plasterki)
kilka listków bazylii do ozdoby

Przygotowanie:

Gotujemy kaszę z wodą i solą na wolnym ogniu przez 30 minut (cała woda musi zostać przez kaszę wchłonięta). Pod koniec gotowania dodajemy jeszcze olej. Należy pamiętać, aby cały czas mieszać kaszę, bo łatwo się przypala.

Zdejmujemy ugotowaną kaszę z ognia i dodajemy do niej pesto. Dokładnie mieszamy. Kroimy na drobno ser (a jeśli mamy ser w kostce, a nie w plasterkach, to trochę tego sera ucieramy) i dodajemy do przygotowanej kaszy z pesto.

Kładziemy garnek z kaszą, pesto i serem na wolny ogień i ciągle mieszają czekamy, aż ser się zupełnie rozpuści. Danie jest już gotowe do spożycia. Można je na talerzu przyozdobić listkami bazylii.

Wskazówki i uwagi:

Można zastosować każdą inną kaszę, ale jęczmienna bardzo dobrze się komponuje z pesto.
Nadesłał(a) Darien, dnia: 2010-10-02 23:29:11.391
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:


zamiast żółtego sera użyłam sera z niebieską pleśnią i zjadłam na zimno w pracy - faktycznie dobre, u mnie raz z pesto zielonym, następnego dnia z czerwonym. nawet żadnych przypraw nie trzeba. oleju już nie dawałam, a kaszę miałam gryczaną. myślę, że ser można spokojnie pominąć lub zastąpić marynowanym tofu (chodzi mi o to marynowane sklepowe) lub tofu-fetą, następnym razem spróbuję w takiej wersji :).
majczi 2014-05-09 23:00:51.238

Masz mnie! Tak to jest jak weganka wypowiada się o serach ;) Tak czy siak można zrobić, a czasem też kupić pesto wegańskie. Polecam szczególnie firmy LaSelva - chyba najłatwiej kupić (np. w Bomi czy sklepach ze zdrową zywnością).
patrycccja 2012-02-07 16:26:24.518

Typowe pesto nie jest wege, jesli zawiera nieweganski parmezan. Przy produkcji parmezanu (i wielu innych serow)stosowana jest pospuszczka pochodzenia zwierzecego.
Podpuszczka (inaczej: rennina, chymozyna) - enzym trawienny, który znajduje się w dużych ilościach w śluzówce żołądka cielęcego. Jest ona wykorzystywana w mleczarstwie do produkcji serów podpuszczkowych. Istnieją także podpuszczki roślinne, znajdujące się w niektórych sokach i tkankach roślin oraz grzybów.
~Monika IRL 2012-02-07 13:48:50.019

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Kasza gryczana z serem twarogowym (bez ograniczeń)
Kotlety z żółtego sera (ser żółty panierowany) (bez ograniczeń)
Bakłażany zapiekane z żółtym serem (lakto-wege)
Makaron z żółtym serem i ziołami (lakto-wege)
Kalafior zapiekany pod żółtym serem (lakto-wege)
Naleśniki ze szpinakiem pod żółtym serem (bez ograniczeń)
Kotlety z selera z żółtym serem (bez ograniczeń)
Sałatka z serem żółtym i groszkiem (bez ograniczeń)
Panierowana cukinia z żółtym serem (bez ograniczeń)
Szparagi zapiekane pod żółtym serem (bez ograniczeń)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas