7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Dżem skandynawski: jabłka, gruszki & śliwki

Margot: "Nie wiem czemu taka nazwa, a dżem prosty i pyszny. To jeden z lepszych dżemów wg mojego zdania :D Inaczej smakuje taki letni, inaczej późno jesienny."

Średnia ocena: [5.0 / 1 ocena] | dodaj ocenę | komentarze [2]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: na 2-3 słoiczki

1 kg jabłek
1 kg śliwek, najlepiej węgierek
1 kg gruszek

opcjonalnie:
- bakalie (rodzynki, orzechy, np. włoskie)
- łyżeczka cynamonu
- szczypta imbiru

Przygotowanie:

Jabłka i gruszki obrać, usunąć komory nasienne, śliwki wypestkować, wrzucić do garnka, podlać odrobiną wody i pod przykryciem na gazie lub piecyku rozgotować. Odkryć i w kilku ratach dosmażyć lub dopiec.

Dobry z letnich owoców jak i z jesiennych. Oczywiście można nałożyć do słoików i pasteryzować (ok. 20 minut) na zimę będzie :)

Wskazówki i uwagi:

Śliwki powinny być dobrze dojrzałe, żeby nie były kwaśne. Kto lubi bardzo słodkie, może dosłodzić, np. daktylami - ja dżemy robię bez cukru.

Joaśka z wegedzieciak.pl: "Ja robiłam podobny dżemik ale dodawałam rodzynki i włoskie orzechy. Jest przepyszny bo orzechy fajnie chrupią. Trzyma się w słoiczkach przez całą zimę."
Nadesłał(a) patrycccja, dnia: 2010-10-06 19:29:25.687
Źródło/autor przepisu: Margot, http://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?t=961
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Garus, moja mamusia robiła ze śliwek damaszek i jedliśmy z ziemniakami. Był pyszny.
~Halina 2021-09-08 10:15:47.889

W dzieciństwie miałam przyjemność jeść tzw. "garus" (też nie wiem, skąd ta nazwa). W/w. składniki rozgotowane tworzyły coś w rodzaju sosu/zupy podawanego z kluskami. Bardzo mi to smakowało, więc i ten dżem spróbuję zrobić.
Dana 2012-09-22 19:49:29.016

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Kompot: rabarbar & jabłka lub gruszki (wegańska)
Prażone śliwki lub jabłka (mus) (wegańska)
Niskosłodzony dżem z truskawek, śliwek, moreli albo brzoskwiń (25% cukru) (wegańska)
Gruszki w cieście (bez ograniczeń)
Gruszki w sosie waniliowym (bez ograniczeń)
Dżem mirabelkowy (wegańska)
Shake z pieczonego buraka i gruszki (wegańska+miód)
Gruszki na gorąco z czekoladą i migdałami (lakto-wege)
Gruszki w sosie majonezowo-rokforowym (bez ograniczeń)
Gruszki w syropie waniliowo-imbirowym (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas