7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Śmietana sojowa (na bazie mleka sojowego)

Doskonała do zup, sosów, do ciast, tortów.. itd.

Średnia ocena: [4.75 z 4 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [11]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 1 osoby

1/2 szklanki mleka sojowego
1/3 szklanki oleju z pestek winogron lub innego
2-3 łyżki cukru trzcinowego lub innego
sok z 1/2 cytryny
szczypta soli

Przygotowanie:

Mleko sojowe miksujemy z solą i cukrem trzcinowym (może być zwykły). Następnie miksując dodajemy powoli - ale bez przesady, nie tak jak przy produkcji majonezu - olej (może być rzepakowy nawet, ja osobiście dodałem olej z pestek winogron). Nie chciałem by śmietanka była zanadto tłusta, wiec dodałem około 1/3 szklanki oleju.

Na końcu dodajemy sok z połowy cytryny co zagęści śmietankę - w zależności od dodanej ilości soku nawet do konsystencji trwałej wprost na tort.

Wskazówki i uwagi:

Doskonale nadaje się do zup.. nigdy się nie zważy :) Smacznego.
Nadesłał(a) Properek, dnia: 2010-10-18 17:30:19.439
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Po dodaniu do mleka sojowego cukru trzcinowego następuje denaturacja białka więc nie można go łączyć ze sobą!
~sara 2016-06-25 17:14:41.022

slodziutka cytrynowa ale gesta :) pozniej sprobuje z innymi skladnikami na slono
~gosia 2015-06-12 20:12:01.452

Śmietana wyszła bardzo dobra, dla mnie trochę za słodka - z tą ilością cukru zastąpi raczej kremówkę, do potraw radzę dodawać minimalną ilość cukru do smaku
~eld_ 2014-08-11 07:20:15.979

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Sos "tatarski" na bazie tofu i mleka sojowego (wegańska)
Tofu z mleka sojowego (wegańska)
Jogurt z tofu i mleka sojowego (wegańska)
Majonez wegański z mleka sojowego (wegańska)
Majonez z mleka sojowego (z ziemniakiem lub bez) (wegańska)
Dip sezamowy na bazie sosu sojowego (wegańska)
Niesamowity naturalny jogurt z mleka sojowego i okruszka tempehu (wegańska)
Majonez z mleka sojowego (z sokiem cytrynowym zamiast octu) (wegańska)
Sos majonezowy na bazie mleka skondensowanego (lakto-wege)
Bita śmietana kokosowa (z mleka kokosowego) (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas