7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Ziemniaki z mangoldem (burakiem liściowym) lub szpinakiem

Mangold, w Polsce nazywany po prostu burakiem liściowym, jest u nas niestety bardzo mało popularny, choć podobno był szeroko znany w dawnej Polsce. Choć wyglądem i smakiem przypomina botwinkę, to jest od niej delikatniejszy i smaczniejszy! I ładniejszy, bo ogonki i nerwy liściowe mają piękne kolory - np. intensywnie czerwony, różowy lub żółty, choć mogą być tez białe. Niezwykle popularne warzywo w Szwajcarii (swiss chard), a także Chorwacji (blitva), Włoszech (bietola) i pewnie wielu innych :) Ten przepis pochodzi z Chorwacji, a ja wzbogaciłam go o czosnek. Palce lizać!

Średnia ocena: [5.0 z 3 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [2]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

ok. 1 kg ziemniaków
sól
porządna garść mangolda lub szpinaku
oliwa/ olej
czosnek
ew. pieprz

Przygotowanie:

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, pod koniec (np. po 20 min.) wrzucamy do nich opłukanego i z grubsza porwanego mangolda.

Kiedy ziemniaki będą już miękkie, całość odcedzamy, dodajemy oliwę i rozgnieciony lub starty na drobnej tarce czosnek i mieszamy nieco rozgniatając. Nie chodzi o to, żeby otrzymać idealnie gładkie puree, tylko takie semi-puree z kawałkami ziemniaków. Gotowe!

Wskazówki i uwagi:

Mangold (burak liściowy, boćwina, kapusta rzymska, burak szpinakowy) jest u nas praktycznie nieznany, choć da się go czasem dostać - widziałam go w tym roku w którejś z ofert typu "skrzynka od rolnika". Można też kupić nasionka i samemu wyhodować. Mangold ma większe liście niż botwinka (młode buraczki ćwikłowe) i mały korzonek. Jest przodkiem naszego buraka, wywodzi się z basenu Morza Śródziemnego.

Ziemniaki ze szpinakiem nie są już takie super, ale nadal pycha - spoko dają radę :)
Nadesłał(a) patrycccja, dnia: 2010-11-14 12:21:43.378
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Zdjęcia do przepisu:


Nowe komentarze:

Dzięki za fajny przepis, wyszło bardzo smaczne!
~pawel 2015-04-25 01:04:56.512

Mmm, wygląda bardzo smacznie, muszę wypróbować.
~agaa 2015-01-03 00:10:28.531

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Mangold, czyli burak liściowy (swiss chard) z makaronem i czosnkiem (wegańska)
Zapiekanka wiejska - z ziemniaków i buraków (lakto-wege)
Ziemniaki ze szpinakiem po indyjsku (wegańska)
Kluski ze szpinaku i ziemniaków (wegańska)
Gotowane ziemniaki faszerowane szpinakiem (wegańska)
Sałatka z buraków, ziemniaków i kapusty kiszonej (wegańska)
Zapiekane pieczarki faszerowane szpinakiem i ziemniakami (lakto-wege)
Buraki gotowane (wegańska)
Carpaccio z buraków (wegańska)
Chrzan z burakami (lakto-wege)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas