7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Jesienna zupa z soczewicy z mlekiem kokosowym, curry i imbirem

Idealna na jesienno-zimowe obiady, bardzo rozgrzewająca.
Może być w wersji zielonej lub czerwonej, w zależności od nastroju lub smaku.


Średnia ocena: [4.666666666666667 z 6 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [6]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 4 osób

1 szkl. soczewicy zielonej lub czerwonej
1 puszka mleka kokosowego
1-2 ziemniaki (opcjonalnie)
1 cebula
3 łyżki oliwy z oliwek (lub jakiejkolwiek innej do smażenia)
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka imbiru sproszkowanego
ok. 10 ziarenek pieprzu
1-2 listki laurowe
1 litr bulionu warzywnego

Przygotowanie:

Rozgrzać w głębokim rondlu lub garnku oliwę i poddusić na niej wcześniej pokrojoną drobno cebulę, dodać przyprawy (uważać by nie przypalić) oraz soczewicę. Chwilę podsmażyć wszystko razem. Następnie zalać wszystko bulionem, dodać ziemniaki. Gotować ok. 35 min. pod przykryciem. Na końcu dodać mleko kokosowe.

Wskazówki i uwagi:

Mleko kokosowe dodaje niesamowitej delikatności i smaku tej zupie. Bez mleka zupa jest trochę "niemrawa".
W przepisie nie było ziemniaków, ja je dodałam, bo wole trochę gęściejsze zupki.
Poza tym idealna na jesienną słotę, mocno rozgrzewająca.
Nadesłał(a) Natka, dnia: 2010-11-21 19:53:33.15
Źródło/autor przepisu: Marzena Rogalska - przepis z wywiadu w kobiecej prasie
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

świetny przepis, bardzo często wracam do tej zupy, również z uwagi na pozostałych członków rodziny, każdemu smakuje :)
zyberka 2014-09-25 16:31:08.261

Fantastyczna zupa, bardzo smakowała mnie i moim gościom! Podałam gorącą, posypaną szczypiorkiem :)MNIAM
Katioczka 2013-12-28 18:35:42.717

Zupka bardzo smaczna, aromatyczna i zdrowa. Ja jednak smażę cebulę na patelni, następnie dodaję soczewicę i całość smażę jeszcze kilka minut. Przyprawy dodaję już jak całość się gotuje na kilkanaście minut przed wyłączeniem. Na koniec dodaję świeżą bazylię i groszek ptysiowy. Mniam!
~Ania 2013-02-02 13:03:33.476

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Zupa-krem dyniowa z imbirem i mlekiem kokosowym (wegańska)
Zupa marchewkowa z imbirem i mlekiem kokosowym - delicje! (wegańska)
Zupa-krem kukurydziana z curry i mlekiem kokosowym (wegańska)
Zupa z soczewicy z mlekiem kokosowym i sokiem z limonki (wegańska)
"Tajska" zupa z soczewicy z mlekiem kokosowym i warzywami (wegańska)
Orientalna zupa z dyni z mlekiem kokosowym, imbirem i kurkumą (wegańska)
Aromatyczna indyjska zupa z soczewicy z pomidorami, curry i imbirem (wegańska)
Zupa-krem z czerwonej soczewicy z ziemniakami i mlekiem kokosowym (wegańska)
Zupa curry z czerwonej soczewicy, pomidorów i mleka kokosowego (wegańska)
Curry z mlekiem kokosowym i żółtym brązowym ryżem (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas