7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Potrawka a'la meksykańska (pomidorowo-fasolowa z tofu i papryką)

Średnia ocena: [4.666666666666667 z 3 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [1]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 6 osób

fasola czerwona - z puszki lub 1/2 szklanki fasoli suchej
fasola biała - jak wyżej
kukurydza - gotowana lub z puszki
ser tofu - ok. 100 g

pomidory - 4 świeże lub puszka
cebula czerwona - 2 sztuki
bazylia
oregano
papryka - 2 sztuki lub papryka marynowana ze słoika
pomidory suszone - ok. 4 sztuk

olej lub oliwa do smażenia - 2 łyżki
sos sojowy - 1 łyżka
mąka - 2 łyżki

Przygotowanie:

Fasolę i kukurydzę odsączamy lub gotujemy odpowiednio wcześniej.

Pomidorki wrzucamy do garnka i dusimy aż się rozgotują, dodajemy półtorej cebuli pokrojonej w kostkę i zioła. Do pomidorków dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i dusimy kilka minut. Dodajemy kukurydzę, fasolkę i pomidorki suszone.

Tofu kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju z połówką cebuli i sosem sojowym aż stanie się lekko chrupiące po bokach. Dodajemy do reszty, dusimy kilka minut. Mąkę rozpuszczamy w szklance wody i dodajemy. Mieszamy i gotujemy jeszcze ok. 5 minut.
Nadesłał(a) Annika, dnia: 2010-12-06 21:35:04.074
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:


Super! i bardzo proste w przygotowaniu. Ja tylko dodalam czosnek i obralam skorke z pomidorow (po sparzeniu), poza tym dzieki za przepis :)
dfiolna 2011-08-10 14:15:28.894

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Danie meksykańskie z granulatu (potrawka) (wegańska)
Tofu w stylu meksykańskim (wegańska)
Kremowe spaghetti a'la Gdynia (z sosem pomidorowym z tofu i kaparami) (wegańska)
Pasta pomidorowo fasolowa (wegańska)
Meksykańska zupa fasolowa (frijoles charros) w wersji wegetariańskiej (wegańska)
A'la risotto z pieczarkami i papryką (wegańska)
Wegańskie gołąbki "meksykańskie" w sosie pomidorowym (wegańska)
Meksykańskie gazpacho z miksera (pomidorowe z dodatkiem marchewki) (wegańska & RAW)
Zupa jarzynowo-fasolowa z papryką, kalarepką i pomidorami (wegańska)
Zupa pomidorowo-fasolowa z pęczakiem, brokułami i szałwią (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas