7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Krucho-drożdżowe ciasto na rogaliki, paszteciki itp.

Wyjątkowo uniwersalna wersja, z której robimy słodkie wypieki, paszteciki do barszczu, ciepłe przekąski lub co tylko chcemy.



Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki:

1 kg mąki
2 kostki tłuszczu (masło, margaryna itp.)
100 g drożdży
2 łyżki cukru
1/2 szklanki letniego mleka
3 jajka
odrobina soli
ew. do posmarowania: jajko lub woda z cukrem

nadzieniem mogą być:
wersja na słodko:
- twarda marmolada (nie dżem!!!!)
- kawałki jabłek + cukier + cynamon
- jakieś inne dowolne owoce, rodzynki + cukier + cynamon
- lub wszystko, co podpowie wyobraźnia
wersja wytrawna:
- kapusta z grzybami
- grzyby, kawałki żółtego sera + duszona cebula itd.

Przygotowanie:

Tłuszcz stopić, wystudzić. Drożdże rozetrzeć z cukrem i 2 łyżkami mleka. Odstawić, by lekko podrosły.

Całe jajka rozbełtać z resztą mleka. Dodać je do przesianej mąki do tego rozczyn drożdży i sól, pomieszać. Dodać cały tłuszcz i spokojnie wymieszać łyżką (najlepiej sporą drewnianą) do czasu, gdy wszystko dobrze się połączy (nie trzeba specjalnie długo wyrabiać).

Naczynie z ciastem (ja robię w metalowej misce, którą wstawiam do zlewu) wstawić do zimnej!!! wody. Niech sobie tak postoi, aż urośnie.

A potem urywamy kawałki, uruchamiamy wyobraźnię i:
- możemy rozwałkowywać kółka, dzielić według średnic, układać nadzienie i zwijać rogaliki,
- możemy rozwałkowywać prostokąty, ciąć je na mniejsze kawałki, układać nadzienie i zwijać jak rurki.

Piekarnik rozgrzewamy do ok. 190°C, blachę lekko smarujemy tłuszczem, układamy ciastka/ paszteciki w pewnych odstępach (rosną!!!). Jeżeli chcemy, by błyszczały po upieczeniu, smarujemy je rozmąconym jajkiem, ewentualnie wodą z cukrem (na smak to nie wpływa, tylko na wygląd).

Tak przygotowane wstawiamy do piekarnika i pieczemy, aż nabiorą złocistej barwy.

Wskazówki i uwagi:

-Upieczone słodkie ciastka można posypać cukrem pudrem, ewentualnie polać czekoladą lub jakąś polewą. Można pobawić się w dekoracje.
- Co do kształtów- w postaci rogalików piekę wersje słodkie,
w postaci zwijanych prostokątów- paszteciki wytrawne
- Ponieważ z całej porcji wychodzi naprawdę duża ilość, najczęściej piekę z połowy składników - wszystkiego połowa, z wyjątkiem jajek - tych daje wtedy dwa
- żeby wszystko przebiegało szybciej, w czasie gdy pierwsza blacha się piecze, szykujemy ciastka na drugą
- i jeszcze jedno - wypiek jest naprawdę baaardzo łatwy i świetnie nadaje się do zabawy z dziećmi - mama szykuje składniki, nadzoruje wykonanie i oczywiście piecze, dzieci wszystko mieszają, wałkują, wycinają, zwijają i na koniec chwalą się, jakie są zdolne. I oczywiście dumnie częstują wszystkich swoim dziełem
Nadesłał(a) olka50, dnia: 2010-12-07 18:10:29.122
Źródło/autor przepisu: koleżanka (skąd ona miała, nie wiem)
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Rogaliki krucho-drożdżowe (bez ograniczeń)
rogaliki drożdżowe (bez ograniczeń)
Paszteciki drożdżowe z pieczarkami i cebulą (wegańska)
Drożdżowe paszteciki z kiszoną kapustą i grzybami (wegańska)
Ciasto drożdżowe (bez ograniczeń)
Ciasto drożdżowe 2 (bez ograniczeń)
Paszteciki z ciasta francuskiego z farszem pieczarkowym (wegańska)
Krumpirusza - czyli paszteciki z ciasta francuskiego z ziemniakami (wegańska)
Ciasto drożdżowe z marchwią (bez ograniczeń)
Ciasto drożdżowe - marchwiak (bez ograniczeń)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas