7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Czerwona kapusta "trzy smaki" duszona z suszonymi owocami

Pyyyycha :) Suszone owoce, sos sojowy, spora ilość soku z cytryny - smaki słodki, słony i kwaskowy cudnie się przenikają :) Ze względu na dodatek owoców bardzo mi pasuje na Boże Narodzenie, ale to pyszna, uniwersalna jarzynka pasująca do prawie każdego obiadu. Dobre i na gorąco i na zimno.

Średnia ocena: [4.444444444444445 z 9 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [5]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

1/2 niedużej czerwonej kapusty
1/2 cebuli
1 szkl. suszonych owoców, np.:
- dla mnie przede wszystkim morele, bo są kwaskowe
- do tego śliwki czyli słodycz i aromat
- rodzynki (najlepiej żółte, bo mniej słodkie, a lekko kwaskowe i ładnie kontrastują z kapustą)
- żurawina (oprócz lub zamiast rodzynek) itp.

ok. 1-2 łyżki oleju do smażenia
ok. 4 łyżki soku z cytryny (czyli prawie z całej) lub sok z czarnej porzeczki
ew. sok z pomarańczy
1 łyżka sosu sojowego
ok. 1 płaskiej łyżeczki soli
pieprz

Przygotowanie:

Na niewielkiej ilości oleju zeszklić posiekaną cebulę. Następnie dodać raczej cienko poszatkowaną czerwoną kapustę. Suszone owoce pokroić w paski (nie powinny być za cienkie bo zupełnie się rozgotują). Dodać do garnka połowę z nich, podlać odrobiną wody i dusić pod przykryciem - początkowo na większym ogniu, żeby się szybciej zagotowało.

Po 5 min. dodać resztę suszonych owoców i dusić razem, nadal pod przykryciem, aż kapusta będzie odpowiednio miękka - mniej więcej kolejne 5 min. Przyprawić do smaku.

Wskazówki i uwagi:

Najlepsza zaraz po przygotowaniu. Później nie ma już tego kontrastu smaków. Jeśli jednak chcemy przechować kapustę na później, dobrze jest dokwasić ją jeszcze sokiem z cytryny, bo kapusta go "wciąga".
Nadesłał(a) patrycccja, dnia: 2010-12-18 13:32:29.367
Źródło/autor przepisu: na bazie http://puszka.pl/przepis/3532-_bigos_z_czerwonej_kapusty_z_suszonymi_owocami.html
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Zdjęcia do przepisu:


Nowe komentarze:

Bardzo fajne danie, podoba mi się połączenie smaków, szybko się robi. Następnym razem dodam więcej przypraw i dosłodzę miodem.
Katioczka 2013-12-28 18:37:59.749

Bardzo dobre! Dodałam jeszcze kumin i kolendrę w ziarnach i pokrojone orzechy włoskie. Dzięki za przepis.
Ania Ana 2013-03-12 18:28:13.758

Super! Nie miałam śliwek, ale dodałam daktyli garstkę. Wycisnęłam całą cytrynkę i dodałam łyżkę miodu i szczyptę imbiru i jeszcze gruszkę pokrojoną w kostkę. Wyszło super. Zawinęłam całość w naleśniki z otrąb (zblenderowałam masę razem z suszonymi listkami kozieradki) i polałam jogurtem naturalnym z cynamonem. :) Mniam mniam! :)
~rozmaryna 2012-02-03 12:18:54.976

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

"Bigos" z czerwonej kapusty z suszonymi owocami (wegańska)
Duszona kapusta czerwona (wegańska)
Duszona czerwona kapusta z serem pleśniakiem i migdałami (lakto-wege)
Czerwona kapusta duszona z mnóstwem przypraw (wegańska)
Czerwona kapusta na ciepło (wegańska)
Kapusta czerwona z grochem (wegańska)
Czerwona kapusta z soczewicą (wegańska)
Razowe muffinki z suszonymi owocami i melasą (ovo-wege)
Kapusta duszona z warzywami (wegańska)
"Zapiekanka - nasiąkanka" z duszonymi owocami lub dżemem (bez ograniczeń)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas