7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Żurek z ziemniakami, jajkami i kiełbaskmi sojowymi



Rodzaj diety: ovo-wege

Składniki:

żurek (najlepiej płynny, z butelki lub własny)
5 dużych ziemniaków
kostka warzywna
kiełbaski (parówki) sojowe
1 marchew
4 ząbki czosnku
sól
pieprz
6 jaj na twardo
śmietana (niekoniecznie)
majeranek

Przygotowanie:

Ziemniaki pokroić w dość dużą kostkę i wrzucić do wody razem z kostką warzywną. Gotować do miękkości.

Dodać startą na dużych oczkach marchew. Podgotować ok. 15 minut i wlać płynny żurek. W trakcie gotowania zupa lekko zgęstnieje. Dodać wówczas zmiażdżone ząbki czosnku i pokrojone w ok. 1 cm kawałeczki parówki sojowe. Na koniec dodać ugotowane na twardo jaja i przyprawić solą i pieprzem. Można zabielić zupę śmietaną. A na sam koniec dodać sporą ilość majeranku :)

Wskazówki i uwagi:

zupę można zabielić aczkolwiek niekoniecznie. jeśli już ktoś się na to zdecyduje polecam śmietankę 30% wówczas unikniemy "zważenia" śmietany :)
jaja można dodać od razu do zupy lub wkrajać ćwiartki do talerzyka...wedle uznania :)
majeranku i czosnku nie powinniśmy żałować, zupa nabiera specyficznego smaku
Nadesłał(a) czarnamiotla, dnia: 2011-01-16 14:28:35.695
Źródło/autor przepisu: Aga
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

"Żurek" z ziemniaków i maślanki (lakto-wege)
Żurek na serwatce z ziemniakami i suszonymi grzybami (lakto-wege)
Sałatka z pieczonymi ziemniakami, jajkami i fasolką szparagową (bez ograniczeń)
Zupa sojowa na ostro z ziemniakami (wegańska)
Żurek cały domowy (bez ograniczeń)
Żurek ziemniaczany (wegańska)
Żurek żeniaty (wegańska)
Majonez z mleka sojowego (z ziemniakiem lub bez) (wegańska)
Żurek wegański z butelki (wegańska)
Żur lub żurek Babci Jutki (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas