7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Pierogi z soczewicą

Przepis sprawdzony. Na wigilię pierożki w sam raz :)



Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki:

ciasto:
200 g mąki (może być tortowa lub krupczatka)
1 żółtko
1 łyżeczka masła
trochę wody (na oko)

farsz:
soczewica (kolor wedle uznania, ja biorę zieloną) do 0,5 kg
4 cebule
pieprz
sól
majeranek (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Soczewicę ugotować w osolonej wodzie. Zemleć w maszynce razem z pokrojoną na duże kostki surową cebulą. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Na sam koniec dodać trochę majeranku, choć nie jest to konieczne ;) Zależy jak kto lubi :)

Ciasto na pierogi: mąkę przesiać, zrobić wulkanik i dodać do niego samo żółtko i łyżeczkę masła. Nożem zagnieść z mąką i dodawać w małych ilościach wodę tak by uzyskać dość zwarte ciasto. Musi być miękkie i niezbyt lepkie.

Ciasto rozwałkować i wykrajać formy na pierożki. Napełniać farszem i gotować :) Smacznego :D

Wskazówki i uwagi:

Jeśli farsz jest zbyt "mokry", można dodać trochę bułki tartej dla uzyskania odpowiadającej nam konsystencji :)
Temperatura wody nie powinna być za wysoka - może być letnia lub zimna :)
Nadesłał(a) czarnamiotla, dnia: 2010-12-28 19:39:49.362
Źródło/autor przepisu: aga
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Pierogi z zieloną soczewicą (wegańska)
Razowe pierogi z soczewicą (wegańska)
Ruskie pierogi (lakto-wege)
Pierogi z soją (ovo-wege)
Pierogi ruskie (bez ograniczeń)
Pierogi z paprykarzem (wegańska)
Ciasto na pierogi (lakto-wege)
Pierogi z czekoladą (wegańska)
Pierogi z jagodami (wegańska)
Pierogi z kaszą i serem (lakto-wege)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas