7607 przepisów wegetariańskich
w tym 4813 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Zupa krem z konserwowego groszku z czosnkiem

Bardzo szybka, prosta i tania :) Smaczna sama albo z chlebem, z grzankami, z groszkiem ptysiowym, z polentą i nawet z makaronem.

Średnia ocena: [5.0 z 3 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [6]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 2 osób

1 puszka groszku konserwowego
1/2 cebuli
2 ząbki czosnku
odrobina oliwy lub masła do smażenia
1-2 łyżki mąki
1-2 szkl. wody
sól
pieprz
ew. 1/2 kostki bulionowej
ew. jogurt, kefir, śmietana lub mleko do zabielenia

Przygotowanie:

W garnku podsmażamy drobno posiekaną cebulę i czosnek. Gdy cebula się zeszkli, dorzucamy puszkę groszku (tzn. wlewamy całą jej zawartość do garnka). Czekamy, aż się zagotuje, zmniejszamy ogień....

Rozrabiamy mąkę z odrobina wody/mleka i dodajemy do zupy. W zależności od konsystencji dolewamy też szklankę lub dwie wody.
Przyprawiamy - trochę pieprzu, soli (z solą ostrożnie, bo puszkowany groszek już został najczęściej posolony). Można dorzucić kostkę warzywną - ale tez ostrożnie, żeby nie przesolić. Można też dodać więcej czosnku:)

Uzyskanie konsystencji kremu zależy od tego, na jak twardy groszek trafiliśmy - czasem po 5 minutach sam się rozpadnie, czasem po 15, a czasem konieczny jest mikser (albo przetarcie przez durszlak, albo roztarcie ubijaczką do puree czy widelcem).

Zabielić można w czasie gotowania i/lub na talerzu (rzucając malowniczy kleks np. jogurtu na wierzch) - zabielanie nie jest konieczne, ale wg mnie dobrze jest czymś złagodzić intensywny smak groszku.

Wskazówki i uwagi:

Z jednej puszki wychodzą dwa spore talerze zupy, bardzo pożywne.
Nadesłał(a) katasia, dnia: Jan 16, 2011
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Nie doczytałam, że w nawiasie było żeby nie dawać soli za dużo... Puki nie zmiksowałam było ok... Jak zmiksowałam groszek- niejadalne... :(
~minimala Jan 25, 2013

Pyszna, gęsta i sycąca. Polecam dodać odrobinę marchwi oraz selera, jest wtedy lekko słodkawa.
~bobek Jan 23, 2013


To jest to!! Ja dodałam czerwonej cebuli, dwa wielkie ząbki czosnku i kminek. Zblenderowałam i podałam z makaronem. MNIAM!
mojdziadek Nov 29, 2012

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Pasta z groszku konserwowego z czosnkiem (wegańska)
Krem z groszku konserwowego z kaparami i suszonymi pomidorami (wegańska)
Zupa z serka topionego z groszkiem konserwowym i grzankami (lakto-wege)
Zupa-krem z groszkiem i zacierkami (ovo-wege)
Zupa-krem z groszku zielonego (lakto-wege)
Zupa-krem z sałaty z dodatkiem ryżu i groszku (lakto-wege)
Zupa krem z groszku zielonego i włoszczyzny, zabielana (bez ograniczeń)
Zupa krem z przecieru pomidorowego z czosnkiem (wegańska)
Zupa-krem pomidorowa z czosnkiem i szczyptą gałki (wegańska)
Kotleciki z groszku konserwowego (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas