7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Surowe witariańskie RAW muesli/ granola

Średnia ocena: [5.0 / 1 ocena] | dodaj ocenę | komentarze [0]


Rodzaj diety: wegańska & RAW

Składniki:

2 szklanki nieprażonej kaszy gryczanej
1 szklanka RAW, nieprażonych migdałów [*]
1/2 szklanki nieprażonych ziaren słonecznika
woda źródlana
1/2 łyżeczki przyprawy piernikowej
szczypta cynamonu
starta laseczka wanilii
1/2 łyżeczki soli himalajskiej
1 średnie jabłko
1/4 szklanki RAW syropu z agawy

do tego np. krem kokosowy:
1/4 szklanka RAW orzechów nerkowca, namoczonych w źródlanej wodzie przez minimum 2 godziny
2 łyżeczki RAW wiórków kokosowych
2 daktyle Medjool, odpestkowane
starta laseczka wanilii
szczypta przyprawy piernikowej
1 szklanka wody źródlanej

Przygotowanie:

Idealnie będzie jeśli wykiełkujesz kaszę gryczaną. Jest to dość czasochłonne, ale doda ekstra energii życiowej ziarenkom. Aby ziarna mogły zakiełkować, muszą być oczywiście surowe i nieprażone.

Migdały i ziarna słonecznika wsyp do dwóch osobnych słoików, zalewając je wodą źródlaną. Przykryj je nakrętką i odstaw z dala od promieni słonecznych na 8 godzin. Jeśli nie kiełkowałeś ziaren gryki, to również przesyp je do słoika, zalej wodą i odstaw zamknięty słoik na 8 godzin.

Odcedź wodę z namoczonych ziaren kaszy gryczanej przez torbę nylonową. Następnie powtórz ten sam zabieg z ziarnami słonecznika i migdałami. Przełóż odsączone migdały i ziarna słonecznika do robota kuchennego i dodaj przyprawę piernikową, cynamon, wanilię i sól himalajską. Zmieszaj razem szybko aż się połączą w duże grudki. Przełóż otrzymane grudki do miski i dodaj odsączone ziarna kaszy gryczanej.

Jabłko obierz i potnij w małe kawałki. Włóż do robota kuchennego i zmiksuj na mus jabłkowy. Dodaj do miski z muesli i dobrze wymieszaj. Następnie dodaj syropu z agawy, wymieszaj dokładnie.

RAW muesli można zjeść świeże tak jak jest dolewając mleko migdałowe. Smakuje wyśmienicie.

Krem kokosowy:
Składniki potrzebne do zrobienia kremu kokosowego przełóż do robota kuchennego i zmiksuj aż uzyskasz gładką, jednolitą konsystencję. Polej RAW muesli.

Wskazówki i uwagi:

[*] UWAGA: wszystkie migdały pochodzące z Kalifornii podlegają pasteryzacji! Warto zatem kupować migdały hiszpańskie.

Aby muesli utrzymało dłużej świeżość wystarczy je wysuszyć w niskiej temperaturze. Wyłóż szufladkę dehydratora papierem pergaminowym. Nastaw dehydrator na 42°C, wysyp muesli i susz aż będzie suche i chrupiące.
Nadesłał(a) rawfoods, dnia: 2011-01-09 15:14:10.557
Źródło/autor przepisu: nasz witariański sklep www.rawfoods.pl
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Surowy ketchup (raw food, witariański ) (wegańska & RAW)
Surowa musztarda (raw food, witariańska) (wegańska & RAW)
Surowe spaghetti RAW (wegańska & RAW)
Witariańskie spaghetti RAW food (wegańska & RAW)
Sushi witariańskie (raw food) (wegańska & RAW)
Witariański surowy barszcz na szybko (wegańska & RAW)
Surowe (RAW) ciacho kwiatowe (wegańska & RAW)
Orzechowo-figowe kulki Raw food (witariańskie) (wegańska & RAW)
Kwiatowo-owocowy witariański (raw) tort (wegańska & RAW)
Surowy witariański sernik z nerkowców z polewą dyniową (wegańska & RAW)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas