7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Bulion warzywny na bazie marchwi, selera naciowego, rzepy, sałaty i innych



Rodzaj diety: wegańska

Składniki: ok. 1 litra bulionu

3 marchwie
duża cebula
2 łodygi selera naciowego (wraz z liśćmi)
rzepa (lub kalarepa)
ząbek czosnku
0,5 łyżeczki suszonego tymianku
2 łyżki masła (lub oleju/oliwy - w wersji wegańskiej)

2 pomidory
filiżanka (niepełna szklanka) pokrojonej w paski sałaty
2 łodygi naci pietruszki
1,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki kawowej czarnego pieprzu

Przygotowanie:

Marchew i cebulę obrać, posiekać. Selera naciowego pokroić w kawałki, rzepę w kostkę. Czosnek przepołowić.

W dużym rondlu roztopić masło lub rozgrzać olej. Dodać przygotowane warzywa i tymianek. Przykryć naczynie i dusić na małym ogniu przez pół godziny, mieszając od czasu do czasu.

Pomidory obrać i pokroić w kawałki. Dodać z resztą składników do uduszonych warzyw i zalać 1,4 litra zimnej wody. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować przez 2 godziny. Wyjąć warzywa i przecedzić.
Nadesłał(a) pat, dnia: 2000-09-20 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Kulinarny serwis Izy (już nie istnieje)
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Bulion jest po prostu palce lizać - aromatyczny, delikatny, esencjonlany. Nigdy do tej pory nie wykorzystywałam do zupy selera naciowego, zwykle używałam korzeniowego.
Wprowadziłam jednak do przepisu pewne modyfikacje. Byłam bardzo przywiązana do stosowania pora oraz korzenia pietruszki Wzbogaciłam więc bulion o to, dałam też więcej gałązek pietruszki zielonej a a także kilka listków bobkowych i ziaren ziela angielskiego. I obyło się bez pieprzu.
Pozdrawiam
Halszka
~Halszka 2003-03-15 00:00:00.0

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Sok z marchwi, cebuli i selera naciowego (wegańska)
Sos do makaronu z selera naciowego, marchwi i pomidorów (wegańska)
Sałata z marchewką, selerem naciowym i kiełkami (wegańska)
Risotto warzywne z marchewką, porem i selerem naciowym (lakto-wege)
Sok warzywny z kapusty i selera naciowego (wegańska)
Gazpacho pomidorowe na bulionie, z dodatkiem selera naciowego (wg. "Better Homes & Gardens") (wegańska)
Warzywny bulion instant (wegańska)
Bulion warzywny ze "ślimaczkami" żytnimi (wegańska)
Surówka z marchwi i selera (wegańska)
napój z selerów i marchwi (wegańska+miód)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas