7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Pasta z pszenicy lub orkiszu z czosnkiem i koncentratem

Minimalnie zmodyfikowany przepis, znaleziony blisko 20 lat temu i od tego czasu obecny w mojej kuchni.

Średnia ocena: [4.0 z 2 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [6]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

1 szklanka pszenicy (zwykłej lub orkisz) lub pęczaku
2-3 ząbki czosnku
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1-2 łyżki oliwy lub oleju
natka pietruszki
sól lub przyprawa typu "Jarzynka"

Przygotowanie:

Pszenicę zalać wodą na kilka godzin i ugotować.

Następnie przepuścić przez maszynkę do mielenia lub zmiksować, dodając resztę składników i dobrze wymieszać. Jeśli pasta będzie za sucha, dodać trochę więcej oliwy/oleju lub trochę wody (najlepiej z gotowania pszenicy).

Wskazówki i uwagi:

Ja na ogół nie pamiętam o wcześniejszym namoczeniu pszenicy, ale wtedy gotuję ją ok. 3 godzin. W okolicach Bożego Narodzenia można kupić pęczak pszenny na kutię, który gotuje się dużo szybciej i ma delikatniejszy smak. Ostatnio pierwszy raz zrobiłam tę pastę z orkiszu.

Uwaga: po ugotowaniu pszenicę od razu odcedzić, gdyż w czasie stygnięcia woda zamienia się w gesty klej, który nie da się oddzielić od pszenicy. Pasta wyjdzie wtedy wodnista i niesmaczna (doświadczone na własnej skórze, a raczej podniebieniu). Odcedzony płyn można dodać do jakiejś zupy lub sosu.
Nadesłał(a) MagdaM, dnia: 2011-01-28 14:37:10.566
Źródło/autor przepisu: Broszura "Przepisy wegetariańskie" wydana przez Fundację "Źródło życia"
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:


Bardzo dobra pasta, lubię z pomidorem albo kwaszonym ogóreczkiem. Dzięki za przepis
chaberkowna 2013-01-14 20:30:26.483

dziękuję, brzmi świetnie, koniecznie wypróbuję :)
~anka 2011-02-01 00:00:06.18

Cóż, pod nazwą "Jarzynka" ja też zrozumiałam coś w rodzaju tego syfu co sprzedają w sklepie...wcale mnie nie zdziwiła wypowiedź grocha. Bardzo dobrze, że rozwiane zostały wszelkie wątpilowści co do jakości przyprawy w przepisie, co jest na pewno bardzo użyteczne dla mniej poinformowanych w temacie - wielu ludzi nie zdaje sobie spawy z tego co jest wtego typu przyprawach. Pozdrawiam i nie ma się co irytować od razu ;)
~Kasia 2011-01-30 22:30:35.521

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Pasta z czerwonej soczewicy z koncentratem pomidorowym i czosnkiem (wegańska)
Pasta z groszku konserwowego z koncentratem i majerankiem (wegańska)
Pasta fasolowa z czosnkiem (wegańska)
Pasta z awokado z czosnkiem (wegańska)
Pasta brokułowa z czosnkiem (wegańska)
Bardzo prosta i szybka zupa z soczewicy (z koncentratem i czosnkiem) (wegańska)
Pasta do pieczywa z tofu wędzonego z majonezem, koncentratem i zieleniną (ovo-wege)
Pasta serowa z majonezem i czosnkiem (bez ograniczeń)
Pasta grochowa z majerankiem i czosnkiem (wegańska)
Kanapkowa pasta słonecznikowa z czosnkiem (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas