7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Paratha - smażony chlebek indyjski

Jest to doskonały dodatek do potraw z warzywami i ryżem, na gorąco oraz do zup. Gorące chlebki paratha można wypełniać sałatką z surowych warzyw.

Średnia ocena: [5.0 / 1 ocena] | dodaj ocenę | komentarze [0]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

1,5 szklanki mąki razowej pszennej
0,5 szklanki mąki białej
150 ml ciepłej wody
0,5 - 1 łyżeczka soli
5 łyżek masła roztopionego, oleju lub ghee

Przygotowanie:

Mąkę razową wsypać do miski, dodać sól i stopniowo dolewając ciepłą wodę zagnieść miękkie i wilgotne ciasto. Następnie przełożyć na stolnicę posypaną białą mąką i wyrabiać 5 minut. Gdy ciasto będzie gładkie, jędrne i łatwo odchodziło od rąk, owinąć wilgotną ściereczką i pozostawić pod przykryciem na ok. 30 min.

Ponownie wyrobić ciasto, uformować z niego wałek i podzielić na 15 równych części. Z każdej zrobić kulkę, obtoczyć w mące i rozwałkować na okrągły, niezbyt cienki placek. Każdy placuszek posmarować leciutko tłuszczem i złożyć na pół. Złożone placki posmarować i ponownie złożyć, rozwałkować formując cieniutkie trójkąty.

Kłaść na nagrzanej teflonowej patelni i smażyć na średnim ogniu na złoty kolor około 2 min. Gdy placek nabierze koloru, posmarować odrobiną oleju. Gdy paratha się napulchni i rozwarstwi, wtedy przewrócić ją na drugą stronę i ponownie posmarować tłuszczem. Podawać natychmiast po usmażeniu, kiedy są jeszcze ciepłe.

Wskazówki i uwagi:

Żeby paratha były cieple, wrzucamy je do miski wyściełanej ręcznikiem, tak żeby nakryć placki od dołu i od góry.

Warto wiedzieć, że mąka razowa powstaje z raz zmielonych ziaren i dlatego zawiera więcej błonnika, witaminy B i mikroelementów niż mąka oczyszczona.
Nadesłał(a) Simao, dnia: 2011-03-03 22:18:45.734
Źródło/autor przepisu: Kuchnia Indyjska
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Roti, chapati - płaski, "smażony" chlebek indyjski (wegańska)
Indyjski chlebek naan z potrawką warzywno-groszkową (wegańska)
Czudynudy - smażony chlebek z mąki z ciecierzycy (wegańska)
Chlebek szpinakowy (lakto-wege)
Chlebek z ziarenkami ;) (wegańska)
Chlebek z Ardei (wegańska)
Chlebek do zup (wegańska)
Chlebek Pychotka (wegańska+miód)
Drożdżowy chlebek bananowy (lakto-wege)
Chlebek orzechowo-warzywny (bez ograniczeń)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas