7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Gazpacho z Kordoby - z ogórkami i czosnkiem (wg. przepisu Alicji B. Toklas)

Zupa na zimno - jak raz na gorące dni.



Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki: dla 4 osób

2 łyżki oliwy z oliwek
2 zmiażdżone ząbki czosnku
2 ogórki

2 filiżanki wody
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki mąki kukurydzianej
2 filiżanki śmietanki (ok. 30%)

Przygotowanie:

Do ceramicznej miski wlać oliwę z oliwek, dodać zmiażdżone ząbki czosnku i razem utrzeć. Ogórki obrać, usunąć gniazda nasienne, drobno posiekać i dodać do oliwy z czosnkiem, wymieszać.

W rondelku zagotować 2 filiżanki wody z solą. Mąkę kukurydzianą wymieszać z niewielką ilością zimnej wody (ok. 3 łyżki) i wlać do wrzątku. Chwilę pogotować, aby płyn zgęstniał. Zdjąć z ognia i wlać do miski. Zamieszać i ostudzić.

Do chłodnej zupy wlewać stopniowo, ciągle mieszając, śmietanę. Przed podaniem mocno ochłodzić.
Nadesłał(a) pat, dnia: 2000-09-20 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Kulinarny serwis Izy (już nie istnieje)
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Gazpacho z Malagi - na bulionie, z ogórkiem, pomidorem i ryżem (wg przepisu Alicji B. Toklas) (wegańska)
Gazpacho z Segowii doprawione kuminem (wg przepisu Alicji B. Toklas) (wegańska)
Gazpacho z Sewilli - ucierany, pomidorowy chłodnik z papryką, ogórkiem i bułką (wg. przepisu Alicji B. Toklas) (wegańska)
Turecki cacik (wg przepisu Alicji B. Toklas) (lakto-wege)
Grecka tarata (wg. przepisu Alicji B. Toklas) (lakto-wege)
Gazpacho - przepis ogólny (wegańska)
Chłodnik litewski z ogórkami, czosnkiem i fetą (lakto-wege)
Warstwowe gazpacho (wegańska & RAW)
Gazpacho andaluzyjskie - pomidorowe (wegańska)
Gofry - precyzyjny przepis (bez ograniczeń)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas