7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Naleśniki z mąki gryczanej + nadzienie szpinakowe lub brokułowe z kukurydzą

Importowany z Francji przepis na bardzo popularne tam "crepes au sarrazin".



Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki: 2 grubsze naleśniki o średnicy 24 cm

naleśniki:
4 czubate łyżki mąki gryczanej
woda lub mleko
1 jajko
sól
olej, oliwa lub klarowane masło do smażenia

nadzienie szpinakowe:
szpinak w liściach (świeży lub mrożony, ok. 250 g)
1-2 ząbki czosnku
sól
pieprz
1 łyżeczka oleju, oliwy lub masła klarowanego

nadzienie brokułowe z kukurydzą:
pół brokuła
mała puszka kukurydzy (najlepiej nie GMO)
sól
pieprz

2 plasterki rokpola lub podobnego sera z zieloną lub niebieską pleśnią lub koziego

Przygotowanie:

Wsypać mąkę do miseczki, wlać tyle wody lub mleka, by otrzymać nie za gęste, nie za rzadkie ciasto naleśnikowe. Dodać jajko, posolić, rozmieszać, aby nie było grudek.

Rozgrzać na patelni tłuszcz. Wlać porcję ciasta na jeden naleśnik, przyrumienić lekko spodnią stronę, odwrócić, pilnować drugą stronę, by się nie przypaliła. Kiedy uznamy, że druga strona się wystarczająco przyrumieniła, zdjąć z ognia, nałożyć na środek naleśnika pół porcji przygotowanego nadzienia (u mnie jest go dość dużo), położyć plasterek sera, zagiąć krawędzie, przyklepywać je szpatułką, aby się dobrze zagięły. Można na minutę jeszcze dać patelnię z naleśnikiem na gaz, by był cieplejszy. Podawać od razu.

Nadzienie szpinakowe:
Podgotować krótko liście szpinaku bądź przygotować mrożony w sposób podany na opakowaniu. Włożyć na patelnię na rozgrzany wybrany tłuszcz, podsmażyć, doprawić wyciśniętym czosnkiem, solą i pieprzem.

Nadzienie brokułowe:
Brokuła ugotować do miękkości. Gorący rozdrobnić widelcem, dodać kukurydzę z puszki, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Wskazówki i uwagi:

Ja osobiście preferuję do smażenia klarowane masło - nie przypala się, nie dymi, a placki mają fajny smak i aromat.

Oryginalne naleśniki powinny być bardzo cienkie - jednak ja nie umiem takich smażyć, moje mają 4-5 mm grubości. Może z tej porcji wyjdą komuś 4 naleśniki:)

Inne propozycje podania:
- z ratatouille i jajkiem sadzonym
- na słodko z uprażonymi jabłkami (jak na szarlotkę) i sosem czekoladowym
Nadesłał(a) safiya, dnia: 2011-03-09 21:53:48.146
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

A ja właśnie kupiłam mąką gryczaną. Skorzystam z Twojego przepisu :)
Natka 2011-03-10 08:17:05.638

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Czerwone nadzienie gryczane do naleśników (wegańska)
Szpinakowo-twarogowo-czosnkowe nadzienie do naleśników (lakto-wege)
Naleśniki szpinakowe (wegańska)
Naleśniki z czereśniami (nadzienie) (wegańska)
Naleśniki gryczane (bezglutenowe) (wegańska)
Naleśnik z mąki pszennej i grochowej (wegańska)
Naleśniki razowe z mąki orkiszowej (wegańska)
Naleśniki z mąki słonecznikowej bezglutenowe (ovo-wege)
Letnie naleśniki z owocami (nadzienie) (wegańska)
Sałatka brokułowa z jajkiem i kukurydzą (ovo-wege)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas