7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Sajgonki z groszkiem, marchewką, tofu i grzybami mun

Z wiosenną nutą :)



Rodzaj diety: ovo-wege

Składniki:

papier ryżowy (ja miałam Tao Tao, 9 małych arkuszy)
garść mrożonego groszku (lub oczywiście świeżego!)
średnia marchewka
świeży ogórek (kawałek ok. 5 cm)
kilka grzybków mun
duży pęczek szczypiorku lub 2 małe
1/2 opakowania tofu (najlepiej czeskie czosnkowe)
1 łyżka mąki kukurydzianej
ew. niepełna garść makaronu sojowego (ja użyłam Tao Tao "Makaron Chiński" z fasolki mung)
2 jajka
imbir (super byłby świeży, ale ja dałam suszony i było w porządku)
sos sojowy
pieprz
kurkuma
ew. inne przyprawy, np. asafetyda, kumin, posiekana natka pietruszki

Przygotowanie:

Groszek rozmrozić, marchewkę obrać i utrzeć, ogórka utrzeć i lekko odcisnąć z wody, grzybki mun namoczyć i pociąć w paski, szczypiorek posiekać.

Warzywa i pokrojone w kostkę tofu wymieszać z mąką. Makaron zalać wrzątkiem, odstawić na połowę czasu podanego na opakowaniu, odsączyć, dodać do warzyw. Całość zalać niewielką ilością sosu sojowego.

Białka wbić do miseczki, żółtka przesmażyć w formie niegrubego omletu (ja zrobiłam to bez tłuszczu na teflonie), pokroić w kostkę, dodać do warzyw. Dorzucić przyprawy (dużo imbiru :)

Krążki papieru zanurzać na moment w letniej wodzie, układać na drewnianej deseczce po kilka obok siebie i nakładać na każdy ok. 2 łyżki farszu. Zawijać jak gołąbki. Trzeba najpierw zwinąć wszystkie zanim zaczniemy smażyć, żeby papier wchłonął wilgoć ze składników farszu.

Sajgonki smarować białkiem i wrzucać na rozgrzany głęboki olej, smażyć ok. 3 min. z każdej strony. Uwaga żeby się ze sobą nie pozlepiały!

Wskazówki i uwagi:

Jeśli zostanie nam trochę niewykorzystanego farszu, można go zmieszać z pozostałym białkiem i usmażyć w formie mini omletu.
Nadesłał(a) efedrina, dnia: 2011-03-09 23:09:30.137
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Bez białka tez wychodzą przepyszne :P
kordonia 2011-04-04 23:56:50.012

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Sajgonki "sajgon w kuchni" (z grzybami mun, warzywami i granulatem sojowym) (wegańska)
Sajgonki z piekarnika z makaronem sojowym, grzybami mun, warzywami i wkładką sojową (wegańska)
Makaron z warzywami i grzybami mun (wegańska)
Czosnkowy szpinak z jajkiem, bakaliami i grzybami mun (ovo-wege)
Makaron ryżowy z warzywami, bambusem i grzybami mun (wegańska)
Sałatka z makaronem ryżowym i grzybami mun (wegańska)
Sajgonki z warzywami, grzybami suszonymi i serem (lakto-wege)
Groszek zielony z marchewką (wegańska)
Potrawka chińska - ryż z warzywami, pędami bambusa i grzybami mun (wegańska)
Pęczak curry z marchewką i groszkiem (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas