7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Casserole z dyni i ziemniaków

Danie pochodzi z kuchni marokańskiej. W oryginalnym przepisie użyta była konkretnie dynia piżmowa (butternut squash) i w takiej też wersji robiłam. Jest ona w Polsce słabo dostępna, ale z powodzeniem można ją zastąpić zwykłą dynią. 313 kcal na porcję.

Średnia ocena: [4.8 z 5 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [8]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 4 osób

500 g dyni (w oryginale dynia piżmowa)
225 g (2 przeciętne szt.) ziemniaków (w oryginale były słodkie)
1 czerwona papryka
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 puszka pomidorów (całych lub krojonych)
200 ml czerwonego wina (ja dałam tylko kilka łyżek)
100 g (troche ponad 1/2 szkl.) kaszy bulgur (można zastąpić kuskusem)

olej do smażenia
ziarna kuminu
słodka papryka
kostka warzywna lub sól

Przygotowanie:

Dynię, ziemniaki i paprykę pokroić w grubszą kostkę, cebulę drobno posiekać. W większym naczyniu rozgrzać olej, zeszklić cebulę z czosnkiem, dodać kumin i słodką paprykę i dusić jeszcze chwilę.
Dodać dynię, ziemniaki i paprykę i smażyć przez 2 minuty, mieszając aby nie przywarło. Warzywa zalać puszką pomidorów i winem (płyn powinien przykrywać wszystkie warzywa - jeśli jest go za mało, można uzupełnić wodą), dodać kostkę warzywną i gotować przez 15 minut.

Dodać kaszkę bulgur i gotować na wolnym ogniu pod przykrywką jeszcze przez 15 minut. Płyn powinien zostać całkowicie wchłonięty. Podczas gotowania należy sprawdzać, czy nie jest go za mało.

Wskazówki i uwagi:

Zalecane serwować z łyżką greckiego jogurtu i odrobiną startego cheddara, ale ja podawałam z naan bread i też było smacznie :)
Nadesłał(a) ryfka, dnia: 2011-03-10 23:00:48.866
Źródło/autor przepisu: http://www.bbcgoodfood.com/recipes/2888/butternut-squash-casserole-
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:


Rewelacyjna potrawa ;-) czerwone wino z dynia ... znakomity aromat ;) Moj miesozerny facet znowu jest zachwycony kuchenna rewolucja <3
claudia16088 2015-05-26 15:21:19.486

PYSZNE!!!!! :)
~szelers 2013-11-05 22:45:03.46

Proponuję dodać jeszcze czarnego mielonego pieprzu i chilli, jak ktos lubi, dla wyrazistosci smaku. Dynia sama w sobie jest mdła, dlatego przyprawiać się ją powinno intensywniej. Ogólnie danie lepsze na drugi dzień, kiedy wszystko przejdzie smakiem.
ryfka 2012-11-14 11:05:53.812

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Zapiekanka z ziemniaków i dyni (wegańska)
Zupa-krem z dyni po francusku (z ziemniakami) (wegańska)
Pesto z rukoli z pestkami dyni i ziemniakiem (wegańska)
Zupa-krem z dyni z ziemniakami i pasternakiem (wegańska)
Zupa-krem z dyni, ziemniaków i pora (wegańska)
Gulasz bengalski (z ziemniaków, dyni, bakłażana i groszku lub fasolki szparagowej) (wegańska)
Racuszki z dyni (bez ograniczeń)
Sconesy z dyni (bez ograniczeń)
Placki z dyni (wegańska)
Ciasto z dyni (ovo-wege)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas