7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Pierożek drożdżowy a'la calzone z serowo-warzywnym farszem

Ciekawa alternatywa pizzy. Tyle, że szybsza i jak dla mnie o wiele smaczniejsza:) Co więcej sam farsz można całkowicie modyfikować, co pozwala wspaniale wyczyścić lodówkę z resztek, np. wczorajszego obiadu. Jak dla mnie - rewelacja.

Średnia ocena: [5.0 z 2 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [2]


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki: dla 2 osób

ciasto:
2 szklanki mąki
2,5 g drożdży w proszku (lub świeże drożdże)
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
bardzo ciepła przegotowana woda
bazylia
oregano
+ ewentualnie tymianek i pieprz

farsz:
ser żółty
pomidory
+ ewentualnie pieczarki, cebula, papryka itp.

masło czosnkowe:
1/2 kostki masła
kilka ząbków czosnku
sól

Przygotowanie:

Mąkę, drożdże, sól i cukier wymieszać w misce. Dodawać stopniowo bardzo ciepłą wodę i wyrobić ciasto. Uformować kulę i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

W tym czasie przygotować farsz - starkować ser, pokroić pomidory w kostkę (wcześniej usunąć wodnisty miąższ z pestkami) + ewentualnie podsmażyć pokrojoną cebulkę, pieczarki i paprykę.

Przygotować masło czosnkowe - dokładnie wymieszać masło z przeciśniętymi ząbkami czosnku i solą.

Gdy ciasto troszkę wyrośnie, należy je ponownie wygnieść i podzielić na dwie równe części. Z każdej z nich uformować duży placek - cieńszy na brzegach i grubszy w środku. Każdy placuszek posmarować z jednej strony obficie masłem czosnkowym zostawiając ok. 1 cm odstęp od brzegu. Nałożyć farsz i posypać obficie serem. Złożyć na pół formując pierożka i dokładnie zalepić brzegi. Posmarować z obu stron resztką masła i posypać przyprawami.

Zapiekać na złoty kolor w ok. 170°C. Voila!

Wskazówki i uwagi:

Dobrze smakuje z ketchupem i plasterkami kiszonego ogórka.
Jeszcze raz zaznaczę, że jeżeli używamy pomidorów, bardzo ważne jest usunięcie z nich soczystego miąższu - inaczej nasz pierożek będzie miał w sobie za dużo wody i nie wyjdzie.
Zamiast suszonych drożdży można użyć tradycyjnych - trzeba jednak pamiętać o odpowiednim przeliczniku i rozczynie. Użyłam suszonych, bo takie zwykle mam w szafce:)
Nadesłał(a) dak0ta, dnia: 2011-03-10 23:40:40.463
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:


Naprawdę, pierożki są wyśmienite. Smakują niesamowicie, ale jest jeden minus - zbyt czasochłonne w stosunku do szybkości zniknięcia ich z talerzy. :)
hala 2012-02-18 00:38:18.969


Nietuzinkowa alternatywa pizzy - podobne w smaku, ale z zupełnie innym charakterem. Dla zjadaczy farsz może być niezłą niespodzianką :) Trzeba tylko uważać, by w pierożku nie pozostały absolutnie żadne szczeliny - wtedy wyrasta pulchny i wygląda imponująco, a w przeciwny razie zapada się i nie jest już tak efektowny. Wszyscy moi mięsożerni, którym to zrobiłam, byli zachwyceni !
Muzo Natchniuzo 2012-02-12 13:28:46.942

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Sos a'la serowy (wegańska)
Naleśnik z farszem pieczarkowo-serowym (bez ograniczeń)
Calzone z pieczarkami i warzywami (wegańska)
A'la burrito - tortilla z farszem z czerwoną fasolą i granulatem sojowym (wegańska)
Veggie express czyli kajzerki zapiekane z farszem pieczarkowo-serowym (lakto-wege)
Czajniz a'la wojmat (wegańska)
Deser a'la tiramisu (lakto-wege)
Makaron a'la caprese (wegańska)
Soja a'la orzeszki (wegańska)
Ciasto drożdżowe (bez ograniczeń)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas