7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Pora na Pora - tarta z porami na cieście francuskim

Uwielbiam pory w każdej postaci. To danie, dzięki użyciu gotowego ciasta, jest proste i naprawdę dobre :)

Średnia ocena: [5.0 / 1 ocena] | dodaj ocenę | komentarze [5]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 6 osób

1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
3 średnie pory
oliwa do podsmażania
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
odrobina soku z cytryny
woda (~pół szklanki)
mąka (~2 łyżki) - w roli roztrzepanego ze śmietaną jajka
+ fasola do przygniecenia ciasta w trakcie pieczenia

Przygotowanie:

Ciasto francuskie wykładamy wraz z papierem, w które było zawinięte, na blachę (podłużną, okrągłą - nie ma znaczenia). Z nadmiarowego ciasta tworzymy brzegi tak, żeby powstało zagłębienie na nadzienie. Na cieście kładziemy pergamin, następnie równomiernie wysypujemy fasolę (robimy to, żeby ciasto nie wyrosło). Ciasto francuskie podpiekamy w 200°C do lekkiego zrumienienia.

Pory kroimy w plasterki i dusimy na oliwie. Doprawiamy solą, pieprzem, gałką i sokiem z cytryny. Należy pilnować porów, gdyż mają tendencję do 'rozciapciania', a tego chcemy uniknąć.

Uduszone pory wykładamy na upieczone ciasto. Przygotowujemy zalewę z wody i mąki - powinna mieć konsystencję niezbyt gęstej śmietany czy jogurtu. Uważnie mieszamy, żeby nie zostały grudki. Zalewamy pory, czekamy chwilę , aby zalewa wsiąkła w pory i ciasto, następnie wkładamy całość do piekarnika na około 30 minut.

Wskazówki i uwagi:

woda z mąką nie może być gęsta, powinna swobodnie wylewać się na ciasto. pod wpływem temperatury zgęstnieje i spoi całość.
Nadesłał(a) magrusia, dnia: 2011-03-13 14:21:51.665
Źródło/autor przepisu: modyfikacja mamy
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

--> Agnieszko, są ciasta francuskie na tłuszczu roślinnym i to ogólnodostępne (popularne sklepy dyskontowe)
~nat 2012-06-30 11:16:43.459

Mam wątpliwości, czy na pewno jest to przepis wegański- należy sprawdzić, czy ciasto francuskie nie jest na maśle.
~Agnieszka 2012-03-14 11:40:06.409

Proponuję 220-230 st. C i obserwację w trakcie pieczenia :)
EwaH 2012-03-10 17:54:55.02

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Tarta z nadzieniem z pora (bez ograniczeń)
Orzechowy suflet z pora (bez ograniczeń)
Surówka z pora i rodzynek (wegańska)
Orientalne kotleciki z pora (wegańska)
Surówka z pora i jabłek (wegańska)
Tarta (quiche) z gotowanymi porami (bez ograniczeń)
Surówka z pora, marchwi i jabłka (ovo-wege)
Sałatka z pora z owocami i serem (lakto-wege)
Surówka z marchewki i pora (łagodna!) (wegańska & RAW)
Sałatka z pora, ananasa, fasolki i żółtego sera (bez ograniczeń)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas