7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Pasztet z okary i otrębów pszennych z pieczarkami i pestkami

Przy okazji produkcji mleka sojowego i tofu została mi dzika masa okary. Postanowiłam zamienić ją w improwizowany pasztet, który wyszedł bardzo smaczny.

Średnia ocena: [5.0 z 2 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [6]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: blaszka 20x40cm (wtedy pasztet ma ok. 4cm grubości)

ok. 600 g okary (może być więcej albo mniej, nic się nie stanie)
3/4 szklanki otrębów pszennych
4 duże pieczarki
2 średnie cebule
100 g pestek słonecznika
6 łyżek sezamu
6 łyżek siemienia lnianego
3 ząbki czosnku
1,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 łyżeczka imbiru
1 łyżeczka świeżo zmielonego, kolorowego pieprzu
1 łyżeczka soli
bułka tarta do posypania formy i na wierzch
olej + woda (tyle, by pasztet był "nawilżony")

Przygotowanie:

Nastawiamy piekarnik na 200°C. Umyte oraz pokrojone pieczarki i cebulę smażymy przez 3 minuty na rozgrzanym oleju. Następnie miksujemy krótką chwilę z niewielką ilością wody (ważne, by nie było to całkiem rozpaprane).

Do okary dodajemy otręby, cebulo-pieczarki, pestki słonecznika, sezam, siemię, czosnek przepuszczony przez praskę, gałkę, imbir, pieprz, sól i tyle oleju i wody, by uzyskać wilgotną (ale nie całkiem rozciapaną) konsystencję.

Do foremki kładziemy papier do pieczenia, wysypujemy ją bułką tartą, wlewamy pasztet, posypujemy bułką, wkładamy do piekarnika i pieczemy około godziny. Smacznego!
Nadesłał(a) Zanetak, dnia: 2011-03-14 15:25:33.751
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:


Pyszny, pomimo że dodałam płatki owsiane zamiast otrębów pszennych, a resztę składników na oko, bo nie wiedziałam ile mam okary. Poza tym poszłam na prostotę i wszystko tylko wymieszałam i wrzuciłam do pieca, bez podsmażania. Na pewno skuszę się jeszcze nie raz.
Wings 2013-11-27 17:36:00.764

świetny przepis! pasztet właśnie wylądował w piekarniku, pięknie pachnie, będzie pychotka!
dzięki za pomysł :)
~paulla 2013-07-25 21:03:26.429


Świetny przepis! Wykorzystałam okarę (miałam jej mniej, ale to nie zaszkodziło pasztetowi), a powstały pasztecik b. smaczny :)
kasiarka 2011-10-25 18:48:08.38

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Kotlety z okary i pieczarek (ovo-wege)
Okara z brokułem i pieczarką (wegańska)
Pasztet zbożowo-sojowy z okary (wegańska)
Pasztet z pestkami dyni (wegańska)
Pasztet z pieczarek (ovo-wege)
Chleb orkiszowy z zarodkami pszennymi i pestkami (wegańska)
Pasztet z selera i pestek dyni (wegańska)
Pasztet sojowy z pieczarkami (ovo-wege)
Pasztet z pieczarek (wegański) (wegańska)
Grzyby (leśne i pieczarki) panierowane otrębami (bez ograniczeń)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas