7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Zupa z włoszczyzny z pomidorami

Szybka i pyszna zupa jako urozmaicenie podczas jedzenia tradycyjnej warzywnej zupy :)
dość sycąca!


Średnia ocena: [5.0 / 1 ocena] | dodaj ocenę | komentarze [2]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 4 osób

porcja włoszczyzny (2-3 marchewki, pietruszka, seler, por)
2 pomidory
cebula
kilka ząbków czosnku
ziemniaki (niekoniecznie, ja wolę bez, zupa jest lżejsza)

ziele angielskie
liść laurowy
sól/ vegeta
pieprz
słodka papryka
ulubione zioła (ja: prowansalskie, bazylia/ oregano)

Przygotowanie:

Obrać marchewkę, selera, pietruszkę i pokroić na kawałki; pora umyć i pokroić na większe kawałki; cebulę obrać i pokroić na ok. 6 kawałków; dorzucić ząbki czosnku. Wszystko zalać w garnku ok. 2-litrowym, dodać wszystkie przyprawy i gotować na małym ogniu aż warzywa zrobią się wstępnie miękkie.

Jeżeli dodajemy ziemniaki, to obrane i pokrojone na kawałki wrzucamy do lekko miękkich warzyw. Gotujemy.

Gdy wszystko jest już prawie gotowe do zjedzenia, wrzucamy do zupy wcześniej sparzone, obrane pomidory, pokrojone w dużą kostkę. Trzymamy jeszcze na malutkim ogniu aż wszystkie składniki zmiękną do końca i się dogotują. Mieszamy wszystko od czasu do czasu, aż pomidory "się rozgotują", nadadzą zupie lekki kolor.

Wskazówki i uwagi:

Tradycyjnie daję bardzo dużo pieprzu, ziela i liści. Bardzo dobrze ta zupa smakuje, gdy właśnie czuć wyraźnie przyprawy.

Inna wersja to taka, gdy gotujemy wszystko w mniejszej ilości wody i po dodaniu pomidorów gotujemy bez przykrywki - pomidory się "rozwalają", woda lekko wygotowuje i ze zwykłej zupy robi się gęsta zupa, a raczej warzywa w sosie pomidorowo-własnym :)

Oczywiście można do blendera i jest krem! Smacznego!
Nadesłał(a) ruta, dnia: 2011-04-17 11:16:36.374
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Miałam zapisany bardzo podobny przepis i zrobiłam tak pomiędzy czyli podsmażyłam warzywa przed zalaniem wodą a z przypraw dałam te co w przepisie prócz ostatniej pozycji (zamiast był majeranek którego kiedyś nie lubiłam, ale tu mi smakował). Robiłam bez ziemniaków. Zupka pyszna sama, ale dobrze smakuje także z kaszą jęczmienną.
sunflower_ren 2011-05-06 15:20:53.772

Miałam zapisany bardzo podobny przepis i zrobiłam tak pomiędzy czyli podsmażyłam warzywa przed zalaniem wodą a z przypraw dałam te co w przepisie prócz ostatniej pozycji (zamiast był majeranek którego kiedyś nie lubiłam, ale tu mi smakował). Robiłam bez ziemniaków. Zupka pyszna sama, ale dobrze smakuje także z kaszą jęczmienną.
sunflower_ren 2011-05-06 15:20:53.149

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Pęczak ze smażoną włoszczyzną i pomidorem (wegańska)
Zupa-krem z włoszczyzny i szparagów (lakto-wege)
Zupa-krem z dyni i włoszczyzny (wegańska)
Zupa krem z groszku zielonego i włoszczyzny, zabielana (bez ograniczeń)
Zupa-krem z cukinii i włoszczyzny, z grzankami (wegańska)
Łagodna zupa-krem z dyni i włoszczyzny z mlekiem (wegańska)
Zupa-krem z pieczonych papryk i włoszczyzny (wegańska)
Zupa soczewicowo-pomidorowa z włoszczyzną, ziemniakami i aromatycznymi przyprawami (wegańska)
Zupa prowansalska z pomidorami (wegańska)
Zupa z pomidorów z rozmarynem (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas