7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Ryżowo-pieczarkowa wariacja na soczewicę na sypko

Jest to mój własny przepis zainspirowany pragnieniem wyrwania się z kuchni tradycyjnej i mimo to opierający się na także niespisanych doświadczeniach ludzi, którzy kiedykolwiek i gdziekolwiek przygotowywali potrawę wolną od przymusu zabijania zwierząt.



Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 4 osób

1,5 szklanki soczewicy zielonej
ryż biały, brązowy lub parboiled
sól
100 g pieczarek
1 duża cebula biała lub czerwona
olej do smażenia
1 lub kilka ząbków czosnku
przecier pomidorowy
sos sojowy
sos chili
itp.

Przygotowanie:

Ugotowaną na sypko soczewicę (patrz wskazówki) połączyć z ugotowanym ryżem białym, brązowym (jest najwartościowszy) lub parabolicznym (drugie miejsce wśród ryżów ze względu na wartości odżywcze).

Następnie postąpić zgodnie z natchnieniem kulinarnym. W przypadku jego braku czekać lub, gdy głód przybiera na sile, której nie da się pokonać lub nie chce, skorzystać ze ściągi: dodać więc smażone pieczarki i cebulę, rozgnieciony ząbek lub kilka ząbków czosnku, przecier pomidorowy, sos sojowy, sos chili itp.

Wskazówki i uwagi:

Soczewicę zieloną, po umyciu, można moczyć przez noc i gotować następnego dnia lub ugotować, co trwa dłużej, bez moczenia, bądź po krótkotrwałym moczeniu. Soczewica powiększa swą objętość co najmniej dwukrotnie, dlatego należy tę jej cechę wziąć pod uwagę przed przystąpieniem do gotowania. W praktyce oznacza to, że powinniśmy gotować nasiona tej rośliny w garnku napełnionym nimi do około jednej czwartej jego wysokości, a woda powinna tylko pokrywać nasiona. Gotujemy je na małym płomieniu i od czasu do czasu mieszamy drewnianą łyżką. Dzięki temu nie przypalą się i równomiernie ugotują, a garnek uchronimy przed porysowaniem, którego nie unikniemy używając metalowej łyżki. W zależności od przeznaczenia soczewicę gotujemy na sypko, czyli tak by jej ziarna były w całości, bądź ją rozgotowujemy. Gdy w trakcie gotowania okaże się, że ziarna są jeszcze twarde, a wody już prawie nie ma w garnku, uzupełniamy jej brak. Po zakończeniu gotowania soczewicy na sypko nadmiar wody odlewamy, a w przypadku gotowania jej na pastę doprowadzamy do całkowitego wyparowania płynu. Szczególnie podczas gotowania soczewicy nie moczonej powinniśmy zwrócić uwagę na konieczność uzupełniania wody.
Nadesłał(a) ~Czesia, dnia: 2011-03-28 23:58:55.575
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Pieczarkowa wariacja na soczewicę - pasta lub farsz do naleśników (wegańska)
Sos pieczarkowy z soczewicą (wegańska)
Pulpety ryżowe z soczewicą (bez ograniczeń)
Sałatka ryżowo-pieczarkowo-czosnkowa (bez ograniczeń)
Paprykarz (pasta ryżowa z soczewicą) (wegańska)
Zupa pieczarkowa zagęszczana bułką i mąką ryżową (lakto-wege)
Sajgonki z nadzieniem ryżowo-pieczarkowo-warzywnym (wegańska)
Smażone kuleczki ryżowe i sos pomidorowy z soczewicą (wegańska)
Ryżowe curry z kotletem sojowym i soczewicą (wegańska)
Ryż na sypko z piekarnika (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas