7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Niesamowity naturalny jogurt z mleka sojowego i okruszka tempehu

Powiem tyle: musiałabym komuś nieprzeciętnie ufać, żeby zjeść ten jogurt nie widząc jak był przygotowany... tak ma przerażająco podobną konsystencję i smak do zwykłego naturalnego jogurtu. Ma kremową konsystencję i jest orzeźwiająco kwaskowaty - genialny jak na polskie warunki, gdzie takich produktów w zasadzie brak albo są obłędnie drogie. Super do chłodników, napojów jogurtowych, dipów, a zwł. sosu tzatziki :D

Średnia ocena: [5.0 / 1 ocena] | dodaj ocenę | komentarze [18]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

1 szkl. smacznego mleka sojowego (ja robiłam z Alpro naturalnego)
okruszek tempehu naturalnego [*] wielkości 1 ziarnka soi (ja miałam tempeh Sunfood produkcji czeskiej - na tempehu od TempehService podobno nie wychodzi)

Przygotowanie:

Tempeh rozgnieść z palcach/ widelcem lub utrzeć i wrzucić do mleka. Przykryć, żeby nie wpadły tam żadne paprochy. Ostawić na 24 h w ciepłe miejsce (w zimie można w pobliżu kaloryfera).

Wskazówki i uwagi:

[*] Raz próbowałam z tempehem smażonym i jogurt nie wyszedł. Nie chodzi o smak, bo taka okruszyna na szklankę mleka to nic, ale konsystencję. Mleko wyglądało jak zważone czy jakieś takie. Nie wiem czemu...

Jeśli chcemy taki jogurt przechowywać, to oczywiście po osiągnięciu odpowiedniej gęstości i smaku wstawiamy go do lodówki.
Nadesłał(a) patrycccja, dnia: 2011-08-09 18:28:49.355
Źródło/autor przepisu: od znajomej
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

lila, szczerze mówiąc nie wiem, ja próbowałam tylko na sojowym. Tak na szybko też nic nie udało mi się wygooglać.
Przy okazji znalazłam coś, czego zupełnie się nie spodziewałam... "History of Tempeh and Tempeh Products (1815-2011)" (link poniżej) - mega kompilacja wiedzy. Niestety nic o wykorzystaniu "Rhizopus oligosporus" (grzybek najczęściej używany do produkcji tempehu) z innymi bazami niż soja.
books.google.pl/books?id=qhsOY1z6-T8C&dq=tempeh+soy+yogurt+recipe&hl=pl&source=gbs_navlinks_s
patrycccja 2013-12-25 15:48:02.769

a czy tylko mleko sojowe się nadaje, czy ryżowe także?
~lila 2013-12-24 02:05:52.627

Widać postępy, ale na wierchu jest gruby jogurtowy kożuch, a pod spodem jakby serwatka.....Będzie trzeba to zebrać, albo przecedzić, czy proces zajdzie dalej i się całość zjogurtuje? Chyba miałem zbyt rozwodnione mleko, czy cóś.
~Kacowski 2013-06-09 22:09:31.695

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Jogurt z tofu i mleka sojowego (wegańska)
Jogurt domowy, naturalny lub owocowy (lakto-wege)
Tofu z mleka sojowego (wegańska)
Majonez wegański z mleka sojowego (wegańska)
Śmietana sojowa (na bazie mleka sojowego) (wegańska)
Małe tarty (tartaletki) z naturalnym jogurtem sojowym i jagodami (wegańska)
Sos "tatarski" na bazie tofu i mleka sojowego (wegańska)
Majonez z mleka sojowego (z ziemniakiem lub bez) (wegańska)
Jogurt 1 (lakto-wege)
Jogurt 3 (lakto-wege)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas