7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Mleko roślinne z orzechów, nasion lub wiórków kokosowych

Mleko roślinne najłatwiej zrobić z orzechów i nasion. Najlepiej namoczyć je na noc, przede wszystkim dlatego, że łatwiej je później zmiksować w blenderze.

Średnia ocena: [5.0 z 5 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [17]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: ok. 800 ml

4 szkl. wody
oraz do wyboru 1 szkl.:
- wiórków kokosowych (namocz. przez 1-2 godz.). Wiórków nie trzeba płukać, można je zmiksować razem z zalaną wodą.
- nerkowców (namocz. przez min 2-3 godz.)
- ryżu (namocz. przez ok. 3 godz.)
- ziaren sezamu (namocz. przez min 4-6 godz.)
- ziaren słonecznika (namocz. przez min 6-8 godz.)
- ziarna owsa lub płatków owsianych (namocz. przez 8 godz.)
- migdałów bez skórki (namocz. przez 8-12 godz.)

Przygotowanie:

Technika robienia mleka jest prawie zawsze taka sama. Moczymy 1 szkl. orzechów, pestek, ziaren na noc, następnie płuczemy i miksujemy w blenderze z 4 szkl. wody. Przelewamy wszystko przez gazę do naczynia, wyciskamy i gotowe.

To, co zostało na gazie świetnie się sprawdza jako zagęstnik do zup i sosów lub dodatek do wypieków. W przypadku orzechów posiadających skórkę tj. migdałów, można je wcześniej sparzyć gorącą wodą.

Wskazówki i uwagi:

Każde mleko ma jakiś posmak, ale ryżowe jest w miarę neutralne.

Oczywiście stosunek suchych produktów do wody może być inny, wszystko zależny od tego, jak tłuste chcecie mieć mleko. Z podanego sposobu wychodzi ok. 800 ml mleka.

Trudno powiedzieć, ile każde mleko może stać w lodówce. My staramy się je wypić tego samego dnia lub następnego, więc na pewno 2 dni postoi.
Nadesłał(a) agnmid, dnia: 2011-04-13 14:29:41.977
Źródło/autor przepisu: http://weganie.blogspot.com/2010/11/mleko-roslinne.html
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

A ja kupiłam sobie automat do robienia mleka sojowego - ale soja to też dla Polaków b. częsty alergen dlatego w tym automacie robię mleko ze słonecznika, dyni, migdałów bez skórki albo ryżu. Mniej roboty i autoamt robi 1 lirt mleka w 25 minut.
~Majka 2014-07-21 11:45:52.731

Zrobiłam mleko z pestek dyni i słonecznika. Garstkę ziarenek moczę w 1/2 litrowym garnku,żeby pozbyć się choć częściowo chemii. Płuczę, zalewam niewielką ilością wrzątku + szczypta soli i cukru, blenduję i przecedzam, jak mi się chce. Uzupełniam wodą, ew. doprawiam do uzyskania odpowiedniego smaku. W małych ilościach robi się szybciutko i mam cieplutkie świeże mleko. Poza tym - mniejszy żal, gdyby eksperyment się nie powiódł
Dana 2014-07-20 13:33:33.638

P.S. Żeby mleko "nie opadało" zawsze moczę dodatkowo trochę siemienia lnianego. Tylko należy uważać, bo jak da się za dużo to wychodzi "glut".
martusiak 2014-05-24 17:42:24.67

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Krem z wiórków kokosowych (wegańska)
Mleko kokosowe (wegańska)
Twarożek z nerkowców i wiórków kokosowych z musem owocowym (wegańska & RAW)
Mleko orzechowe lub migdałowe (z orzechów lub masła orzechowego) (wegańska)
Mleko lub śmietanka kokosowa ze świeżego kokosa (wegańska)
Mleko kokosowe lub owsiane do kawy i innych zastosowań (nie warzy się!) (wegańska)
Halawa z wiórków z rodzynkami (wegańska)
Coleslaw z nasionami selera (bez ograniczeń)
Razowiec wykwintny z orzechami i nasionami (wegańska)
Mleko sezamowe (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas