7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Dosa

Dosa to indyjskie naleśniki. Same w sobie nie są zbyt smaczne, ale z dodatkami fajnie smakują. Najlepsze są dobrze zarumienione, cienkie i gorące, podane od razu po usmażeniu.

Średnia ocena: [5.0 z 2 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [3]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 1-3 osób

200 g surowego ryżu
120 g czarnej soczewicy (urid dal)
sól
1 cebula
olej do smażenia

Przygotowanie:

Wsypujemy ryż i soczewicę do 2 osobnych naczyń, zalewamy wodą i odstawiamy na ok. 10 godzin.

Wodę wylewamy. Osobno miksujemy ryż i soczewicę, dodając do nich trochę wody, by powstało gęste, gładkie i płynne ciasto (jeśli połączymy składniki przed zmiksowaniem, ciasto nie będzie wystarczająco gładkie). Ja zmieliłam je w młynku.

Długo mieszamy oba ciasta, aż powstanie z nich całkowicie jednolita masa. Możemy poprawić jej konsystencję odrobiną wody. Następnie solimy i odstawiamy na 8 godzin w ciepłe miejsce, by ciasto sfermentowało. Ciasto powinno nieco urosnąć, a na jego powierzchni powinny pojawić się pęcherzyki.

Stawiamy na ogniu dużą patelnię i smarujemy ją połówką cebuli maczanej w oleju. Nakładamy ciasto, rozprowadzając je na całej patelni i smażymy z obu stron jak zwykły naleśnik. Gotowe porcje zsuwamy z patelni i odstawiamy w ciepłe miejsce.

Wskazówki i uwagi:

Podajemy gorące, przyprawione czatnejem, curry lub innym wybranym sosem. Jeśli oprócz tego przygotowaliśmy jeszcze inne danie, dosa może pełnić funkcję chleba. Smacznego!
Nadesłał(a) agnmid, dnia: 2011-04-17 13:48:22.495
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

ja robiłam z fasolką mung zieloną, tak kiedyś widziałam w przepisie i jest super :)
hugable 2013-09-10 18:09:44.903

myślę że tak:)
agnmid 2013-08-31 22:27:25.629

czy z zieloną soczewicą też się może udać?
orzechova 2013-08-29 11:54:05.758

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Dosa z mąki pszennej razowej (wegańska)

Nowości:

Zupa krem z jarmużu z kaszą jęczmienną (wegańska)
Denaturatka - zupa z kapusty czerwonej (wegańska)
Bigos z kiszonych buraków (wegańska)
Aromatyczne pieczone ziemniaki z sosem z jarmużu, pomidorów i garam masala.. (wegańska)
Zapiekanka z bakłażanem i cukinią (wegańska)
Domowe pesto (lakto-wege)
Azjatyck mix- improwizacja (wegańska)
Tarta zimowa ze szpinakiem (wegańska)
Bakłażany zapiekane z jabłkiem (wegańska)
Surówka z czerwonej kapusty (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas