7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Zupa ze świeżych ogórków i jarzyn

Taka tam, zwykła ;)

Średnia ocena: [5.0 z 2 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [0]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 7 osób

2 długie ogórki szklarniowe (lub kilka gruntowych)
5 ziemniaków
2 marchewki
2 pietruszki
1/4 selera
kilka łyżek oleju do smażenia
pęczek koperku

wegański bulion w proszku i/lub przyprawa typu 'jarzynka'
5 ziarnek ziela angielskiego
2 liście laurowe
1 łyżka lubczyku suszonego
sól
pieprz

2 łyżki octu winnego
1/2 szklanki mleka sojowego
1 łyżka mąki

Przygotowanie:

Stawiamy na gazie ok. 3 litry wody w dużym garnku, dodajemy bulion, ziele angielskie, liście laurowe i lubczyk, solimy. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i wrzucamy do zupy.

Marchew, pietruszkę i selera obieramy, ucieramy na tarce o dużych oczkach i podsmażamy na patelni na kilku łyżkach oleju. Kiedy zmiękną, zaczną ładnie pachnieć i trochę się przyrumienią - wrzucamy do zupy.

Ogórki obieramy, kroimy w drobną kostkę. Pęczek koperku siekamy drobno. Wrzucamy ogórki i koperek na patelnię z rozgrzanym olejem, podlewamy łyżką dobrego octu winnego. Dusimy do miękkości (ok. 10 minut), po czym wrzucamy do zupy.

Gotujemy to wszystko razem jeszcze z 10 minut, na koniec podprawiamy miksturą śmietanozastępczą ;) - do pół szklanki mleka sojowego dodajemy łyżkę octu winnego i szczyptę soli. W tak uzyskanej 'śmietanie' rozprowadzamy łyżkę mąki (dokładnie, żeby nie było grudek), dolewamy łyżkę ciepłej zupy (żeby nam się nie zważyło), dobrze mieszamy i wlewamy do zupy. Zupę trzeba jeszcze zagotować, żeby mąka nie była surowa.

Wskazówki i uwagi:

Uwaga - sama mikstura śmietanozastępcza w smaku jest dość obrzydliwa. Spełnia jednak swoją rolę - zabiela i zagęszcza zupę, trochę łagodząc jej smak. Jeśli ktoś się boi takich wynalazków, może sobie zabielić zupę czym mu się podoba (słyszałam o zmiksowanym ryżu, tofu itp.)

Octu winnego nie było w oryginalnym przepisie. Ale że nie wyobrażałam sobie ogórkowej, która nie jest kwaśna, więc dodałam w ten sposób odrobinę kwaskowości. Nie czuć go za bardzo - to raczej dla spokoju sumienia ;)
Nadesłał(a) amanii, dnia: 2011-04-23 21:08:31.873
Źródło/autor przepisu: zweganizowana i lekko zmodyfikowana wersja przepisu stąd: http://www.wielkiezarcie.com/recipe10314.html
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Zupa ze świeżych ogórków z ryżem (wegańska)
Zupa-krem ze świeżych ogórków i ziemniaków (wegańska)
Zielona zupa-krem ze świeżych ogórków z dodatkiem kiełków (wegańska)
Zupa z jarzyn ogrodowych a 'la grain (wegańska)
Gazpacho - zupa ze zmiksowanych jarzyn na zimno (wegańska)
Zupa pomidorowa (ze świeżych pomidorów) (lakto-wege)
Zupa krem ze świeżych warzyw - 10 wariacji (wegańska)
Sos 8 jarzyn (wegańska)
"Szklarniówka" - zupa z ogórków szklarniowych (wegańska)
Zupa jarzynowa z zielonych ogórków (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas